Ideje visszavenni, nehogy túl késő legyen

Riasztó rekordokat döntött 2016-ban a klímaváltozás, nem véletlenül fogadták el rekordidő alatt a világ országai a párizsi klímaegyezményt. A rekordok túlfogyasztásunk következményeit jelzik, és nyilvánvaló, hogy ezt csak fogyasztásunk visszafogásával lehet megállítani. Visszatekintő 16 cikkel a legfontosabb tényekre.

Melegszünk, mert túlfogyasztunk. A fogyasztói társadalom növekedési igénye végtelen, miközben Földünk véges. A riasztó tények ellenére még van esélyünk, de nincs mire várni, a 24. órában vagyunk.

Forró évünk lesz

Már januárban elhangzott Davosban a 46. Világgazdasági Fórumon, hogy az első számú fenyegetettséget a klímaváltozás jelenti a világon, és ez tovább súlyosbítja a legsérülékenyebb fejletlen térségekben élők helyzetét, és valószínűleg útra kelnek.

Sokkolóan meleg volt a február

A januári csúcsot máris túlszárnyalta február a NASA friss adatai szerint, és ez már a 3. egymást követő olyan hónap a mérések kezdete óta, amikor a havi átlaghőmérséklet emelkedése túllépi az 1 Celsius-fokot. Az „eddig soha nem tapasztalt mértékű" emelkedést azonban önmagában nem magyarázza az erős El Niño-jelenség a kutatók szerint.

A Föld napján írták alá a klímaegyezményt

A Föld napján, április 22-én írta alá 171 ország az ENSZ New York-i székházában a tavaly Párizsban megkötött klímavédelmi egyezményt, amely csak akkor lép hatályba, ha ratifikálja legalább 55 ország, amelyek együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55%-át bocsátják ki.

Amit kevesen tudnak a felmelegedésről

Tény, hogy 31 év óta minden hónap melegebb volt az átlagosnál. Nemcsak a hónapok, az évek is egyre melegebbek. Gyorsul a felmelegedés, ez derül ki az 1880-as évek óta jegyzett mérési adatokból – míg a 19. században (100 év alatt) közel fél fokkal lett melegebb a Föld légköre, az utóbbi mindössze 20 évben újabb fél fokkal! A Föld nincs veszélyben, de a lakói igen.

Megállíthatatlan a globális felmelegedés

A NASA mutatott egy ijesztő ábrát: átlépett egy lélektani határt a globális felmelegedés, ráadásul a növekedés üteme is felgyorsult. Félreértés ne essék: nem a bolygónk, hanem az emberiség számára lesz katasztrofális, ha 3 fokra nő ez az érték.

Melegszünk, mert túlfogyasztunk

Idén már 7 hónap és 8 nap alatt feléltük az erre az évre rendelkezésre álló természeti forrásokat – többet használtunk el, mint amennyit a Föld 12 hónap alatt képes fenntarthatóan nyújtani. Idén augusztus 8-án volt a túlfogyasztás napja. "A tétlenség sokkal többe fog kerülni, mint a cselekvés" - az IPCC szerint.

Melegszünk, de kit érdekel?

2016-ban a rendkívüli vált megszokottá, ami a globális hőmérséklet emelkedését illeti. Ennek ellenére a magyar lakosságnak mindössze 2-3%-a aggódik a környezetszennyezés és a klímaváltozás miatt egy friss felmérés szerint. Pedig lenne néhány pénztárcakímélő ötletünk, hogyan tehetnénk többet élhető jövőnkért.

1000 éve példa nélküli a Föld melegedésének üteme

A NASA szerint az elmúlt 1000 év legnagyobb felmelegedése zajlik a Földön, és ha valóban tartani akarjuk a kritikus 1,5-2 Celsius-fokos limitet, akkor elkerülhetetlen a szén-dioxid-kibocsátás jelentős és azonnali csökkentése, amire a fogyasztásra, gazdasági növekedésre épülő globális világban aligha van esély.

350 ppm – van még esély

A Föld légkörének szén-dioxid-telítettsége idén először tartósan elérte a 400 ppm-et. Ha még ebben a században nem csökkentjük a telítettséget 350 ppm alá, akkor Földünk klímarendszere veszélyesen közel kerül egy olyan fordulóponthoz, ahonnan már nincs visszaút. (A NOAA szerint 2016 szeptembere sorrendben a 381. olyan hónap egyhuzamban, amelynek az átlaghőmérséklete a 20. században mért, adott havi átlagok felett járt!)

115 ezer éve nem volt ilyen meleg a Földön

Most a legmelegebb a Föld az elmúlt 115 ezer évben, ennek oka a klímaváltozás, ilyen meleg utoljára az egyik jégolvadási időszakban, vagyis interglaciálisban volt, amikor 6-9 méterrel volt magasabb a tengerszint, mint most - állapították meg klímakutatók.

A Föld jövője a tét – a légkör nem tárgyal

November 4-én hatályba lépett a párizsi klímamegállapodás, melynek célja, hogy a Föld légkörének felmelegedése ne érje el a 2 Celsius-fokot. Ám egy új jelentés szerint mindez már kevés lesz – ha a párizsi vállalások megvalósulnak, akkor is 2,9–3,4 fok között lesz a felmelegedés mértéke ebben a században.

Hőség, áradás, tájfun – teszünk érte

A valaha feljegyzett legmelegebb öt év a 2011-2015 közötti időszak volt a Földön, és riasztóan magasra szökött a légkör szén-dioxid-szintje. Az emberiség mai életmódja gerjeszti a hőhullámokat, áradásokat, és tengerszint-emelkedést, szuperviharokat okoz – áll a Meteorológiai Világszervezet legújabb jelentésében.

Magyarország jobban melegszik?

A hőmérséklet szinte folyamatos növekedése jól nyomon követhető hazánkban is az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint. 12 hónap alatt mindössze háromszor volt az átlagosnál hűvösebb 2015 októbere és 2016 szeptembere között az országos havi átlaghőmérsékletnél – a múlt század eleje óta tapasztalt felmelegedés országos átlaga meghaladja a globális változás mértékét.

Ijesztően olvad Észak jege

Katasztrofális következményei lehetnek az egész Földre nézve annak, amilyen tempóban olvad a jég északon. A felmelegedés figyelmeztető jelei egyre ijesztőbbek: ezek már olyan kritikus fordulópontokhoz vezethetnek, ahonnan már nem lesz visszatérés – állítja a most megjelent Arctic Resilience Report című jelentés.

Az emberiség legnagyobb dilemmája

„Nem azért vagyunk bajban, mert sokan vagyunk, hanem azért, mert egyre többet akarunk fogyasztani, és erre a Földön nincs lehetőség. Szerintem ez a világ legnagyobb kérdése." Száz év alatt a Föld népessége négyszeresére, az energiafogyasztás több mint tízszeresére, a termelés (és a szemét mennyisége) hússzorosára nőtt.

Északon is szokatlanul meleg az ünnep

A karácsonykor szokásosnál néhol 20 fokkal is melegebb, helyenként fagypont közeli a hőmérséklet az Északi-sarkon. A téli sötétség idején szokatlan meleg már nem is olyan szokatlan a jeges Északon. Nálunk sincs épp téli hideg – 11 fok várható karácsony másnapján.

 

Mindezek után nem meglepő, hogy 2016 várhatóan az eddigi legmelegebb év lesz a mérések 137 éves kezdete óta, zsinórban a 3. rekordmeleg év 2014 és 2015 után.

Forrás: FNA

Kapcsolódó cikkek

Népességrobbanás

Túlhasználat

Éghajlatváltozás

Látványos grafikán az éghajlat változása