Ijesztően olvad Észak jege

Drámai tempóban olvad a jég északon. Jelenleg 20 Celsius-fokkal van melegebb az Északi-sarkon, mint ilyenkor megszokott, és a tengervíz hőmérséklete is majdnem 4 fokkal magasabb a szokásos októberi-novemberi értékeknél. És épp most jelent meg a térség tűrőképességét kutató átfogó jelentés.

Katasztrofális következményei lehetnek az egész Földre nézve annak, amilyen tempóban olvad a jég északon. A felmelegedés figyelmeztető jelei egyre ijesztőbbek: ezek már olyan kritikus fordulópontokhoz vezethetnek, ahonnan már nem lesz visszatérés – állítja a most megjelent Arctic Resilience Report című jelentés egyik szerzője, a Stockholmi Környezettudományi Intézet vezetője, Marcus Carson.

Ilyen fordulópont lehet a 19 feltételezett közül az északi jégsapkák radikális mértékű olvadása, amelynek hatásai messzire elérnének. A rendkívüli meleg okozta olvadás hatására bekövetkező változások erősíthetik is egymást – megnövekedhet a növényzet aránya a tundrán, a sötétebb felület még több hőt nyelne el, a tundra felengedő fagyott talajából még több metán jutna a légkörbe, a csökkenő fehér havas és növekvő sötét vízfelület tovább melegítené az óceánokat, és ez felboríthatná az eddig ismert klímaviszonyokat – aminek dominóhatásként világszerte lenne következménye a jeges Északtól egészen Ázsiáig, az esőt hozó monszunfelhőkig.

A 11 szervezet, köztük az Északi-sarkvidék Tanácsa, és 6 egyetem közreműködésével készült jelentés szerzői abban bíznak, hogy kutatásuk segít felkészülni a térségben élőknek a várható meglepetésekre, amelyek jelentősen befolyásolhatják életüket. Az olvadó jégtakaró, az emelkedő tengerszint, a pusztuló partvidék, a kiolvadó fagyott talaj, a növények és állatok élőhelyének és túlélő képességének megváltozása, egyes halak populációinak összeomlása mind drámaian érintheti az őslakosok életmódját.

Ördögi ez az egész

Épp akkor jelent meg az ötéves kutatómunka összegzéseként elkészült Arctic Resilience Report, amikor az ilyenkor megszokottnál 20 Celsius-fokkal melegebb van az Északi-sarkon, és a tengervíz is majdnem 4 fokkal melegebb a szokásos októberi-novemberi értéknél, és Ázsia északi-középső részét is hasonló nagyságrendű hőmérsékleti anomáliák sújtják.

„Novemberben még soha nem tapasztaltunk hasonlót" – jelentette ki Jennifer Francis kutató, a Rutgers egyetem professzora. – „Ezek a hőmérsékleti adatok kilógnak a grafikonjainkról. Ördögi kör ez az egész."

A héten a jég eddigi legkisebb kiterjedését mérték a késő novemberi értékekhez képest. Az NSDIC (amerikai Országos Hó- és Jégadat Központ) szerint szeptember óta az átlagosnál 2 millió négyzetkilométerrel kevesebb jég képződött. Ez messze alatta van a 2012. évi negatív rekordnak, az ugyanezen időszakban mért adatok szerint.

„Amit most tapasztalunk egyszerre megdöbbentő és ijesztő. Minden sokkal gyorsabban történik, mint ahogy a modellek felvázolták; rémisztő, hogy milyen következményei lehetnek." – magyarázza Rasmus Tonboe, a Dán Meteorológiai Intézet tengeri jéggel foglalkozó szakértője.

Forrás: Guardian/Guardian

Kapcsolódó cikkek

Újabb év, újabb rekordok - melegszünk

Mit tehetsz Te - heti kihívás

Özönvíz előtt (film)