Környezeti hírek

Öngól a légkondis hűtés  2017 július 23.

Ahogyan nő a világ népessége és a Föld átlaghőmérséklete, úgy nő világszerte a légkondik száma, ami viszont gyorsítja a klímaváltozást. Ördögi kör – minél többen hűtünk, annál jobban melegszünk. Pedig lenne megoldás a kevésbé klímakárosító gépi hűtésre – állítja egy új tanulmány, de a fák is segíthetnének.

Jó eséllyel dobogós lesz 2017  2017 július 21.

Az idei első félév volt az eddigi 2. legmelegebb 1886 óta, és ezzel 2017 jó eséllyel a rekorddöntő évek rangsorának dobogósa lesz. Annak ellenére, hogy jelenleg a La Nina hűsíti a légkört, 1982 óta az idei volt zsinórban a 35. olyan június, amelyik melegebb volt, mint a 20. század globális átlaga. Kitartóan melegszünk.

Másodpercenként egy embert űz el a klímaváltozás  2017 július 8.

Minden másodpercben egy embert űz el otthonából egy klímakatasztrófa – és ebben nem várható enyhülés, sőt! Segítené a helyben maradást a vidékfejlesztés - hangzott el a FAO és az IOM római konferenciáján -, mert a fenntartható termelés enyhítené a klímaváltozás hatásait és a kényszerű elvándorlást.

Egymillió fogy percenként  2017 július 1.

Percenként egymillió műanyagpalackot vásárolunk világszerte – és 2021-ig 20%-kal nőhet a műanyagéhség, ami a klímaváltozáshoz hasonló súlyosságú környezeti válsághoz vezethet. Csak nálunk 1,2 milliárd liter ásványvíz fogy évente! A palackok többsége a szeméttelepeken és az óceánban végzi, ahol több száz év alatt apró darabkákra bomlik, és visszajut a tányérunkba.

Már 2050-re elérhetjük a 2 fokot?  2017 június 29.

Miközben harmadik éve stagnál a világ szén-dioxid-kibocsátása a Nemzeti Energiaügynökség szerint, a NOAA adatai rekord ütemű szintnövekedéssel szembesítenek. Hogyan lehetséges ez? Tartható lesz így a kritikus 2 Celsius-fokos határ? Megállunk 450 ppm-nél?

Aszályjelző térkép - naponta frissül  2017 június 29.

Az egyre gyakoribb száraz időszakokra tekintettel naponta frissülő aszálymutatót dolgoztak ki az MTA Agrártudományi Kutatóközpont munkatársai. A mutatószám egy adott növénytípus tulajdonságait is figyelembe véve, ötfokozatú skálán határozza meg az adott növényi állomány aszálykitettségét. Élelmünk függ tőle.

Elismerték - hormonkárosító a BPA  2017 június 21.

Franciaország kezdeményezésére végre hivatalosan is hormonkárosító vegyületnek számít a biszfenol-A az Európai Unióban. Civil nyomásra cumisüvegekben 2011-ben már betiltotta ezt a káros vegyületet az EU, ám a mai napig megtalálható ételtároló műanyag edényekben és számos más műanyag termékben.

Elviselhetetlen hőség várhat ránk  2017 június 21.

Gyakoribb hőhullámokra kell felkészülni idén a világ számos pontján – figyelmeztetnek a Meteorológiai Világszervezet (WMO) kutatói – és véleményük szerint a következő években tovább nő a gyilkos hőhullámok gyakorisága. Az idei május volt zsinórban a 389. olyan hónap, amelyik melegebb volt, mint a 20. század globális átlaghőmérséklete.

Tojás a tehénből, sajt a kertből?  2017 június 17.

Hihetetlen, hogy az élelmiszerekkel csak az áruházak polcain, jó esetben a piacon találkozó angol fiataloknak milyen furcsa elképzelései vannak azok eredetéről – így nehéz lesz meggyőzni őket arról, hogy egyenek több zöldséget, gyümölcsöt. Vajon nálunk jobb a helyzet?

Menekülés az elsivatagosodás elől  2017 június 16.

A talajpusztulás és a migráció közötti összefüggésre hívja fel a figyelmet a sivatagosodás és aszály elleni küzdelem június 17-i világnapján az ENSZ, melynek idei mottója: Földünk. Otthonunk. Jövőnk. Ha nem cselekszünk, milliárdnyi veszélyeztetett embernek nem lesz más választása, mint otthonának elhagyása.