Környezeti hírek

Rekordmelegben rekord jégveszteség Északon  2019 augusztus 16.

Már 415 hónapja kitartóan melegszik a Föld. Rekordmértékkel csökkent az északi- és déli-sarki tengeri jég kiterjedése a 140 év óta legmelegebbnek mért idei júliusban, a szintén rekordmeleg júniust követve! Soha nem volt még ennyi káros anyag a levegőben – tennünk kéne végre!

Hétfőtől már a jövőnket éljük föl  2019 július 27.

Idén még korábban, már július 29-én elfogynak a Föld egy évre elegendő erőforrásai. Túl nagy lábon élünk, alig 7 hónap alatt felhasználtuk megújulni képes éves készleteinket. Ehhez már 1,75 Föld kellene, de Föld csak egy van. Mi, magyarok is túlfogyasztunk.

Óránként 800 focipályányi erdő tűnik el a Földről  2019 július 24.

Erdők nélkül nem élhetünk, mégis rekord ütemben pusztítjuk őket – óránként 800 focipályányi erdő tűnik el a Földről! Létfontosságú a világ erdőinek védelme, bolygónk zöld tüdejének helyreállítása – erről adott ki átfogó állásfoglalást az Európai Bizottság.

Júliusi világkihívás – élj műanyag nélkül!  2019 június 30.

Csatlakozz a világméretű kihíváshoz, és száműzd az egyszer használatos műanyagokat egy egész hónapra. Segítünk, hogyan teljesítheted könnyedén a műanyagböjtöt. Augusztustól meg már semmiség lesz élni kényelmi műanyagok nélkül – el sem hiszed, micsoda megkönnyebbülés.

Túlfogyaszt a magyar – Kínával párban  2019 június 18.

Túlfogyasztásban idén is túlléptük a világátlagot, már most feléltük idei természeti forrásainkat. Ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, a Föld éves tartalékai már június 14-én kimerülnének, ám ehhez 2,2 Földre lenne szükség. Föld csak egy van.

Tisztább levegőt – környezetvédelmi világnap 2019  2019 június 5.

Világszerte már évente 7 millió ember hal meg amiatt, hogy szennyezett levegőt kénytelen belélegezni. Egyre szennyezettebb a levegő, ebben Magyarország Kínát is megelőzte. Az idei környezeti világnap házigazdája Kína, ahol súlyos a légszennyezettség.

Végleg betiltva, de jobb lesz élni nélküle   2019 május 25.

Jobb lesz élni kényelmi műanyagok nélkül, amik átlag 20 perc után mennek a szemétbe. Mivel egyre többet gyártanak belőle, az EU lépett: 2021-től végleg betilt többféle egyszer használatos műanyagot. Két évünk van váltani, szerencsére műanyag nélkül élni könnyebb, mint hinnéd.

Pénteken klímasztrájk világszerte  2019 május 15.

Május 24-én már a 2. globális klímasztrájk lesz, az első március 15-én volt, amikor is 132 ország közel 2400 településén mozdult meg 1,5 millió fiatal világszerte, köztük budapestiek is vagy kétszázan. Legyünk sokkal többen. Vészhelyzet van.

Az EU már felélte forrásait  2019 május 11.

Ha mindenki úgy élne, mint az európaiak, a Föld éves tartalékai már május 10-én kimerülnének - derül ki az EU fogyasztásának idei felméréséből. Mától már a jövő forrásait éli föl az unió.