Környezeti hírek

Rekordmeleg Európa, fagyos Amerika: változik a klíma  2021 február 27.

Februári melegrekordok a tél végi Nyugat-Európában, és dermesztő hóviharok Észak-Amerikában meg Európától délre - az ok a rekordsebességgel melegedő Északi-sarkvidék miatt gyengülő és lassan mozduló futóáramlat és poláris örvény. Mit tehetsz? Tájékozódj, csatlakozz, szervezkedj, követeld a gyors átállást egy klímavédő körforgásos gazdaságra!

Egyre több a beton – romló hazai helyzetkép  2021 január 5.

Pazarló az anyaghasználatunk, nőtt az építési nyersanyagok (kavics, homok, egyéb) kitermelése, több energia fogy, csökken a megújulók aránya és a talajok foszfortartalma, több műtrágyát és vizet használ az agrárium, romlik vizeink, erdeink, természeti élőhelyeink ökológiai állapota, nőtt a légszennyezés, a káros üvegházgáz-kibocsátás 2013 óta.

2021 madara, fája, rovara, hala, vadvirága  2020 december 18.

Cigánycsuk, lisztes berkenye, kacsafarkú szender és társaik hívják fel figyelmünket 2021-ben a természet szépségeire, a biológiai sokféleségre, annak védelmére. A vadvilág állományai világszerte visszaszorulóban vannak, aktív védelmükért bárki tehet – képviselőit többnyire a lakosság szavazatai alapján választják ki minden évben.

Éheztesd a kukát - komposztálj avarégetés helyett  2020 október 9.

Minden évben október 10. a komposztálás napja már 2010. óta – ez a nap arra buzdít, hogy lombhullás idején minél többen hasznosítsuk a kertben, konyhában nap mint nap keletkező szerves hulladékot. Komposztálni érdemes és nem csak kertes házban lehet!

Túlfogyasztásunk pusztítja a termőtalajt  2020 június 16.

A talajpusztulás és a fogyasztás közötti összefüggésre hívja fel a figyelmet idén a sivatagosodás és aszály elleni küzdelem június 17-i világnapján az ENSZ, mivel az emberiség túlfogyasztása vészeszen kimeríti a termőtalajt, ami nélkül nem lesz elég élelmünk, takarmánya az állatoknak, növényi rostok a ruhaiparnak...

Veszélyben a sokféleség – környezeti világnap 2020  2020 június 4.

A természet szolgáltatásai – az élhető éghajlat, az éltető levegő és víz, a termőtalaj, a beporzás stb. – nélkül nem élhetünk. Mégis vészesen átalakítjuk: és az élővilágot eddig ért hatalmas veszteségeket várhatóan csak fokozza a gyorsuló ütemű klímaváltozás – ezért lett az idei környezeti világnap kiemelt témája az élővilág sokféleségének védelme.

Bécs lett a világ első zöld nagyvárosa – a Föld napján  2020 május 7.

Több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet a nemzetközi Föld napja 50. évfordulójára „A világ 10 legzöldebb városa 2020” ranglistáján. Az évfordulót a koronavírus uralta – a világjárvány miatt elmaradt minden tervezett világesemény, viszont jelentősen csökkent a légszennyezettség. Ha van jó oldala a járványnak, az a világ lelassulása, mert otthon maradtunk.

Kódfejtő időutazás – 2000 év klímatörténete  2020 március 4.

Egy pillantással „leolvashatók” az utóbbi évtizedek egyre gyorsuló ütemű globális felmelegedésének vöröslő csíkjai Ed Hawkins klímatudós 2000 évet felölelő, a vonalkódok mintájára elkészített, mára emblematikussá vált „klímakódjáról”. Rendkívüli a változás. Érdekfeszítő cikk rövidítve a Másfél fok: Éghajlatváltozás közérthetően oldalról.

Egy nap a holnapért - 50. Föld napja a klímáért  2020 február 12.

Hatalmas kihívás és egyúttal hatalmas lehetőség, hogy még tehetünk a klímaváltozás lassításáért. Éljünk hát vélemény-nyilvánítási jogunkkal, és sarkalljuk azonnali cselekvésre a világ döntéshozóit az 50. Föld napján – mozduljunk, csatlakozzunk milliárdnyian világszerte. Egy nap a holnapért!

Riasztó hőségrekordok – a legmelegebb évtizeden túl  2020 január 15.

Vészesen gyorsul a felmelegedés üteme. Az utóbbi évtized volt az eddigi legmelegebb, ezen belül 2019 a 2. legmelegebb év volt 140 év távlatában – tette közzé a NOAA és a NASA éves jelentését. Ha így folytatjuk, hamarabb elérjük a katasztrofális 3-4 fokot, mint eddig hittük.