Az állatfajokat főleg a mezőgazdaság fenyegeti

A klímaváltozásnál is jobban fenyegeti az állatfajok sokszínűségét a mezőgazdaság és a természeti erőforrások túlhasználata. A klímaváltozás csak a 7. a sorban - mutatta ki egy ausztrál tanulmány.

A Queenslandi Egyetem kutatói úgy vélik, ha csak a klímaváltozásra összpontosít a tudomány, akkor tévesen állíthatják fel az élővilág védelmének prioritásait. Az egyetem Sean Maxwell vezette kutatócsoportja azt a csaknem 8700 fajt vizsgálta meg, amely a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokat felsoroló vörös listáján szerepel. 

A vizsgált fajok 72%-át a természeti erőforrások túlzott használata fenyegeti a tudósok szerint. A túlhasználat magát az állatot vagy az élőhelyét veszélyeztetheti. Az erdőirtás például több mint 4000 faj – köztük a borneói ökörszem-timália nevű trópusi madár, az indiai Nikobár-szigeteki cickány és a mianmari karcsúmajom – létét sodorja veszélybe.

A mezőgazdaság a vörös listán szereplő fajok 62%-át veszélyezteti a tanulmány szerzői szerint. Egyedül a gabonatermesztés mintegy 2700 fajt fenyeget, köztük a tipton-kengurupatkányt és az afrikai vadkutyát, mert az erre a célra használt területek az ő élőhelyük rovására terjeszkednek. (És a növekvő népesség ellátására 60%-kal kellene növelni az élelemtermelést 2030-ig az ENSZ FAO szerint.)

A harmadik legnagyobb veszélyt az urbanizáció jelenti. Az adatok értékelése alapján 2700 faj létét az fenyegeti leginkább, hogy vadásszák, halásszák vagy befogják az egyedeiket, közülük a kutatók a szumátrai orrszarvút, a nyugati gorillát és a bengáli tobzoskát emelték ki.

A fenyegetés okainak rangsorában a klímaváltozás egyelőre csak a hetedik helyen szerepel, az elemzésbe vont fajok 19%-át veszélyezteti. 

A vizsgált fajok létét a felsoroltakból általában egyszerre több tényező is veszélyezteti. (A fajok mindezért világszerte a vártnál százszor gyorsabban pusztulnak - számítások szerint három emberöltő leforgása alatt látványos veszteségek érik a fajok sokszínűségét, amelynek komoly hatása lesz az emberiség életére, az élelmiszer-termelésre.)

Forrás: FNA/MTI

Kapcsolódó cikkek

Fák nélkül nem lesz elég élelem

Fákat a Földnek - 7,8 milliárdot 2020-ig

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Túlhasználat

Lábnyomok

Az embert is érinti az új kihalási hullám