Fák nélkül nem lesz elég élelem

Még mindig az élelemtermelés miatt vágják ki a legtöbb fát világszerte, veszélyeztetve a fenntarthatóságot. A növekvő népesség miatt viszont még több élelem kell, ám „fák kivágása nélkül is termelhető több élelmiszer" - áll a FAO legújabb jelentésében, mert a fák és az erdők ökológiai haszna elvitathatatlan.

Az erdők szerepe kiemelkedő a fenntartható mezőgazdaságban: segítik az egészséges vízkörforgást, a talajmegőrzést, lassítják az elsivatagosodást, megkötik a légköri szén-dioxidot és porszennyezést, oxigént termelnek, hatással vannak a helyi klímára és élőhelyet nyújtanak számos állatnak, hasznos beporzónak.

Ennek ellenére továbbra is az élelemtermelés miatt vágják ki a legtöbb fát világszerte – az utóbbi 50 évben 100%-kal nőtt a mezőgazdaság légkört melegítő globális kibocsátása! A mezőgazdaság évente 10 milliárd tonna üvegházhatású gázt juttat a levegőbe, és ennek 40%-a az állattenyésztésből, részben az állatok emésztéséből ered.

Több erdő, több élelem

Az erdészet és a mezőgazdaság közötti kapcsolat és együttműködés megerősítése is támogatná a fenntartható gazdálkodási rendszerek kialakítását és az élelmezési problémák megoldását – áll az ENSZ FAO júliusban közzétett, A világ erdeinek állapota (State of the World's Forests) c. éves jelentésében.

„A jelentés üzenete egyértelmű: fák kivágása nélkül is termelhető több élelmiszer." Jelenleg ugyanis az erdőirtás 73%-áért (és a vízhasználat 70%-áért) az élelemtermelés felel. Az erdőirtás terén a trópusi és szubtrópusi nagyüzemi (40%) és a helyi, önellátó mezőgazdasági termelés (33%) vezeti a listát, a maradék 27% a városok növekedésének, az infrastrukturális és bányászati beruházásoknak a számlájára írható a jelentés szerint.

A fák és az erdők ökológiai haszna elvitathatatlan, ezért „a fenntartható fejlődés 2030-ig szóló keretrendszere és a párizsi klímamegállapodás szellemében nem kezelhetjük többé az élelmezés és fenntarthatóság kérdéseit egymástól elválasztva" - mondta José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója.

„Ahhoz, hogy mindenkit el tudjunk látni élelemmel, elég lenne fokozni a termelést és elég lenne néhány tárolási, elosztási, szociális stb. intézkedés, nincs szükség a termőterület további növelésére" - hangsúlyozta Eva Müller, a FAO erdészeti egységének igazgatója. „Ehhez azonban figyelmet kell fordítani a jobb koordinációra a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás, az élelmezés és a földhasználat között, valamint a hatékony szabályozásra és a helyi közösségek bevonására."

Sikertörténetek Tunéziától Vietnamig

A megfelelően kezelt erdők nagymértékben segítik az élelmezést, jövedelmet biztosíthatnak a közelben élők számára - hozzávetőleg 2,4 milliárd ember fát használ a főzéshez és az ivóvíz sterilizálására, illetve erdei terményekkel teszi kiegyensúlyozottabbá étrendjét.

A jelentés szerint 1990 óta több mint 20 országban sikerült úgy javítani az élelmezés helyzetén, hogy közben nem nőtt, sőt néhol csökkent az erdőirtás. Ebben mindenütt szerepet játszott a hatékony jogi keretrendszer, a stabil földbirtoklási feltételek, a fenntarthatóságot segítő állami ösztönzők, a megfelelő pénzügyi háttér és az állami szereplők, helyi gazdák közötti felelősségi körök egyértelmű meghatározása.

A FAO-jelentés hét ország (Chile, Costa Rica, Gambia, Georgia, Ghána, Tunézia és Vietnam) példáján keresztül bemutatja, hogyan hozható közös nevezőre az élelmezés és az erdők megtartása. Vietnamban a sikeres földreform kiszámítható kereteket garantálva pártolja a hosszú távú befektetéseket. Costa Ricában az 1980-as években tetőzött az erdőirtás: hatalmas területeket taroltak le, hogy legelőket nyerjenek. A problémát felismerve törvényt hoztak az erdők legelőkké alakításának tiltására és pénzügyi ösztönző rendszerrel támogatják új fák ültetését. Tunéziában a nemzeti fejlesztési tervben rögztették az erdők jelentőségét az elsivatagodás megállításában. Az erdők megőrzése nem gátolta a mezőgazdasági termelés növelését, amit az öntözés és a növényvédelem javításával, jobb vetőmagokkal és gazdasági technológiákkal, illetve gépesítéssel értek el.

Forrás: FAO Budapest hírlevél/fna

Kapcsolódó cikkek

13 + 1 tény a világ élelmezéséről

Versenyezz a fákkal

Érdemeikért küzdenek a hüvelyesek

Fákat a Földnek – 7,8 milliárdot 2020-ig

Lábnyomok

Poszthumusz - 2015 a talaj éve

Húsevés tesztje