Újabb év, újabb rekordok - melegszünk

Bár az idei október csak a 3. lett minden idők legmelegebb októberei között, mégis 2016 lehet az egyik legforróbb év az amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentése szerint. 2016-ban a globális átlaghőmérséklet várhatóan mintegy 1,2 °C-kal meghaladja az iparosodás előtti szintet a Meteorológiai Világszervezet szerint.

Az október 0,73 Celsius-fokkal volt melegebb a 20. század globális átlagánál - írta közleményében a NOAA –, ez volt eddig a 3. legmelegebb október a Földön. Az eddigi legmelegebb volt viszont az év első 10 hónapja – 0,97 °C-kal volt melegebb a 2016. január–október közötti időszak a 20. századi átlagnál, ami 0,10 fokkal több a 2015-ös rekordnál.

Mivel már csak két hónap van hátra, a folyamatokból úgy tűnik, 2016 lesz az egyik, ha nem a legforróbb év a mérések 137 éves kezdete óta" – áll a NOAA jelentésben. Petteri Taalas, a WMO (Meteorológiai Világszervezet) főtitkára szerint is rekordmeleg lesz az év: „Újabb év. Újabb rekord. A 2015-ben mért rekord meleg megdőlni látszik 2016-ban". 2016-ban a globális átlaghőmérséklet várhatóan mintegy 1,2 °C-kal meghaladja az iparosodás előtti szintet a Meteorológiai Világszervezet szerint. Ez már nagyon közel van a párizsi klímamegállapodás 1,5-2 fokos határértékéhez - e két érték között már sok az ún. kritikus billenő pont, azaz a visszafordíthatatlan változás veszélye.

Rekordok - hideg, száraz, meleg, jég

Míg szeptemberig az igen erős El Niño esemény okozta a magas hőmérsékleti anomáliákat, októberben a La Nina légköri jelenség miatt kezdett csökkenni a hőmérséklet, és szokatlanul hideg időt hozott a Csendes-óceán egyenlítői térségébe.

Említésre méltó három másik októberi rekord a hónap időjárási anomáliái közül. Alaszkát és Finnországot soha nem tapasztalt szárazság sújtotta októberben, és negatív rekordot döntött a jég is északon. Az északi sarkvidék jege idén októberben érte el az ebben a hónapban tapasztalt legkisebb kiterjedését 1979., a mérések kezdete óta. Ez az érték 28,5%-kal kisebb, mint az 1981-2010 közötti októberi átlag a NOAA szerint. Rekordmeleg volt a tengerek felszíne is - bár a tengerfelszín globális hőmérsékleti átlaga „csak" a 2. legmelegebb októberi érték volt, mégis ez volt eddig az év legmagasabb értéke 2016-ban a NOAA adatai alapján.

A változás hatása életünkre, élelmünkre

Az éghajlati rendszer évenkénti és hosszú távú változásai súlyosbíthatják a társadalmi, humanitárius és környezeti hatásokat. A Migráció Nemzetközi Szervezete szerint a népvándorlás várhatóan növekedni fog a gyakoribb és potenciálisan egyre intenzívebb időjárási katasztrófák következtében, az erőforrásokért való verseny és konfliktusok miatt, és mert az emelkedő tengerszint a part menti és alacsonyabban fekvő zónákat lakhatatlanná teszi.

2015-ben 113 országban mintegy 19,2 millióan költöztek új helyre az időjárás, a víz, az éghajlat és geofizikai veszélyek miatt az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa szerint, több mint kétszer annyian, mint amennyit erőszakos konfliktusok váltottak ki. Az időjárás okozta veszélyek miatt 14,7 millió ember költözött el addigi élőhelyéről. Ez Dél- és Kelet-Ázsia lakosságát érintette a legnagyobb mértékben abszolút számban kifejezve, de nincs olyan régió a Földön, amelyre ne lett volna hatással a változó éghajlat.

A szélsőséges időjárási és éghajlati eseményeket 2015-2016-ban az erős El Niño befolyásolta, mely jelentős negatív hatással volt a mezőgazdaságra és az élelmezés-biztonságra - több mint 60 millió ember élelmezését érintette a FAO szerint.

Forrás: NOAA/met.hu

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Özönvíz előtt (film)

Melegszünk, de kit érdekel?

Cowspiracy - fenntarthatóság másképp (film)