"Nem arra figyelünk, ami fontos"

Különleges volt a hetedik Magyar Fenntarthatósági Csúcs, a leggyakrabban elhangzott szavak a szeretet, az egymásra figyelés, az együttműködés, értelmi és érzelmi képesség, hanyagság és unatkozás voltak - úgy tűnik, már nem csak a döntéshozók felelősségéről és a cuki jegesmedvék megmentéséről szól a globális felmelegedés.

A világ legnagyobb problémája a hanyagság, vagyis az, hogy nem arra figyelünk, ami fontos - ez áll az emberi és társadalmi értékek válságának hátterében Feldmár András pszichoterapeuta szerint: "Ha a szeretet vírus nem lesz járványszerű, kihalunk."

Kerekes Sándor közgazdász szerint túl késő megváltoztatni a világot, hacsak nem tudunk többet fogyasztani a szeretetből. Így boldogabbak lehetnénk és csökkenne az ökológiai lábnyomunk, ezáltal fenntarthatóbbá válna a világ: "Az unatkozás szükségképpen vandalizmushoz vezet."

Ürge-Vorsatz Diána klímakutató szerint minél hamarabb fékeznünk kell! Nem véletlen, hogy a politika is lépett, és rekordgyorsasággal elfogadták és ratifikálták a párizsi klímamegállapodást, és 1,5-2 fokban határozták meg a klímacélt.

Számos olyan kritikus pont van ugyanis, amely éppen 1,5 és 2 Celsius-fok között „billen át", azaz olyan változások történnek, amelyeket később már nem lehet visszafordítani. Ilyen a korallszirtek pusztulása, vagy a grönlandi jégsapkák elolvadása, amely önmagában 7 méterrel emelné meg a tengerszintet.

A mediterrán régióban 1,5 fokos melegedésnél 7%-kal csökkenne a csapadékmennyiség, míg 2 Celsius foknál 18%-kal - 2 fokos felmelegedésnél ezeken a területeken lényegében lehetetlenné válhat az emberi élet. Már nem a cuki jegesmedvék megmentéséről van szó, hanem húsbavágó problémákat okoz a globális felmelegedés.

Soha ne oldd meg az okokat, csak az okozatokat „kezeld"! Abraham Lincoln amerikai elnök politikai gondolatát előadásában Gyulai Iván ökológus azzal egészítette ki, hogy "Ha megoldod a problémát, a végén feleslegessé válsz!" Szerinte ez akár a fenntarthatatlanság receptjének mottója is lehetne. "...nem gazdasági tartalékaink mennyiségétől, hanem értelmi és érzelmi képességeink intenzitásának növekedésétől függ az Emberiség sikere vagy kudarca."

László Ervin világhírű tudományfilozófus szerint "Nem megoldás, ha falakat építünk". Sokat beszélünk fenntarthatóságról, de a nagy kérdés az, hogy mit akarunk fenntartani? "Azt a rendszert, ami tényleg van a világban, vagy azt, ahogyan mi kezeljük. Mert az nem felel meg a valóságnak. Mi hát a valóság? Ami az egyik helyen történik, azt megérzi az összes többi hely is és közösen reagál rá."

Hetesi Zsolt fizikus szerint ha tovább folytatjuk a természet kizsákmányolását mi húzzuk a rövidebbet. Az erdőirtások és a környezetkárosító mezőgazdasági művelés miatt lepusztul a termőtalaj, pedig a fenntartható technikákkal és az erdők védelmével megmenthetnénk a termőföldjeinket. "Magyarországon hárommillió ember el van temetve."

Vajon van-e értelme az egyéni akcióknak a globális elszegényedés katasztrofális helyzetében? – tette fel a kérdést előadásában Farkas István, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke és az MTVSZ elnöke. Igen, van értelme – szögezte le már az elején a szakértő, ám "ha a döntéseket ugyanazok hozzák, nem változik semmi, a fenntarthatatlan társadalmak pedig újratermelik önmagukat."

Két út áll előttünk: vagy a végletekig kifacsarjuk Földünk erőforrásait, vagy pedig a megújuló energiaforrások használatára váltunk. Ezt azonban a politikai szereplőknek is fel kell ismernie. Az energiatermelésben is eljött a rendszerváltás ideje.

Az üzleti szektor felelősségéről szólt az energiaforrásokról szóló szekcióval egy időben zajló másik délutáni párbeszéd. Mindannyian több szerepben „játszunk" a világban, polgárok, fogyasztók, szülők, kollégák, cégvezetők vagyunk, és képtelenség, hogy ezeket a funkciókat teljesen eltérő erkölcsi normákkal töltsük be. Felelősségteljesnek kell lennünk minden szerepünkben – Több szerepben, egy erkölccsel.

A részletekért, a válságból kivezető lehetőségekért kattints a narancs színű linkekre.

Forrás: Piac&Profit

Kapcsolódó cikkek

A Föld jövője a tét

Melegszünk, de kit érdekel?

Túlfogyasztás napja – augusztus 8.

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Amit kevesen tudnak a felmelegedésről

1000 éve példátlan a Föld melegedésének mai üteme