Melegszünk, de kit érdekel?

2016-ban a rendkívüli vált megszokottá, ami a globális hőmérséklet emelkedését illeti. Ennek ellenére a magyar lakosságnak mindössze 2-3%-a aggódik a környezetszennyezés és a klímaváltozás miatt egy friss felmérés szerint. Pedig lenne néhány pénztárcakímélő ötletünk, hogyan tehetnénk többet élhető jövőnkért.

Tegnap tette közzé a NASA a Föld idei szeptemberi hőmérsékletének globális átlagát – 16 hónapja rendületlenül melegszünk, a szeptember 0,91 Celsius-fokkal volt melegebb az 1951-1980 közötti átlagnál.

A szeptemberi adat láttán még nagyobb lett az esélye annak, hogy az 1880-as évek óta 2016 lesz a valaha mért legmelegebb év a Földön – a 19. századi átlagnál várhatóan +1,25 Celsius-fokkal melegebb Gavin Schmidt, a NASA klímakutatója szerint. Ez már igencsak megközelíti azt a 1,5-2 Celsius-fokot, amit a párizsi klímamegállapodás szerint a világ 195 országának döntéshozói semmiképp sem szeretnének túllépni (hiszen 9000 éven át közel 0 Celsius-fok körül ingadozott a Föld globális hőmérséklete).

Egyre melegebb hónapok

Felgyorsult a felmelegedés, az utóbbi 12 hónapból 11-ben melegrekordok dőltek meg – a kivétel június volt, amely „csak" a 3. eddigi legmelegebb június volt a NASA szerint.

A NOAA, az amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal adatai szerint viszont már 16 hónapja folyamatosan rekordmeleget mérnek a Földön úgy, hogy a NOAA még nem tette közzé a szeptemberi globális hőmérsékleti adatait (várhatóan október 20-án publikálja azokat - update: az idei szeptember "csak" a 2. legmelegebb hónap lett, 0,04 Celsius-fokkal lemaradt 2015 szeptembere mögött a NOAA szerint). Mindemellett a NOAA mérései szerint az idei szeptember sorrendben a 381. olyan hónap egyhuzamban, amelynek az átlaghőmérséklete a 20. században mért, adott havi átlagok felett járt!

Ráadásul az utóbbi rekordmeleg hónapok közül 7-ben az átlaghőmérséklet emelkedése átlépte a lélektani határt, a +1 Celsius-fokot. Közülük is február volt kiugróan meleg, +1,34 Celsius-fokkal melegebb a globális átlagnál (Magyarországon ennél is jóval forróbb, közel +6 Celsius-fokkal volt melegebb az átlagnál az idei február!)

A magyarok nem aggódnak

Ennek ellenére a magyar lakosságnak mindössze 2-3%-a aggódik a környezetszennyezés és a klímaváltozás miatt egy friss felmérés szerint. Talán azért is, mert környezetünk változása, a légkör melegedése lassan, fokozatosan történik, és félő, hogy majd már csak akkor vesszük észre, hogy nagy a baj, amikor már nehéz lesz hozzá alkalmazkodni, változtatni életmódunkon.

Mit tehetnél? Most? Nézz körül a Föld Napja Alapítvány heti kihívások oldalán, ahol olyan pénztárcakímélő javaslatokat gyűjtöttünk össze, amelyek mindegyike csak egy kis odafigyelést kíván - hétről hétre következetesen. Vajon a több mint egy tucat javaslat közül mennyit veszel (vennél holnaptól) figyelembe mindennapi döntéseidnél, a bevásárlásnál, a közlekedésnél, a napi menü összeállításakor... mindegyik számít. Idén augusztus 8-tól már gyerekeink jövőjét éljük föl.

A Föld Napja Alapítvány egy éves mintaprogramot indított 2016 októberétől Budaörsön az Auchan, az önkormányzat és a Budaörsi Napló támogatásával, hogy mit tehetünk közösen a település lakóival, döntéshozóival, vállalkozóival, oktatási intézményeivel összefogva környezetünk megóvásáért, a klímaváltozás lassításáért, és hogyan alkalmazkodhatunk a változáshoz – az Együtt az ifjúságért program eseményeiről, eredményeiről hamarosan indul folyamatos beszámolónk.

Forrás: FNA/ClimateCentral

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te? - heti kihívások

Forró évünk lesz

Túlfogyasztás napja

Amit kevesen tudnak a felmelegedésről

Éghajlatváltozás

A Föld napján írták alá a párizsi klímaegyezményt