1000 éve példa nélküli a Föld melegedésének mai üteme

A NASA szerint az elmúlt 1000 év legnagyobb felmelegedése zajlik a Földön, és ha valóban tartani akarjuk a kritikus 1,5-2 Celsius-fokos limitet, akkor elkerülhetetlen a szén-dioxid-kibocsátás jelentős és azonnali csökkentése, amire a fogyasztásra, gazdasági növekedésre épülő globális világban aligha van esély.

Az utóbbi években tapasztalt, nagyon gyors globális felmelegedésre biztosan nem volt példa a Föld legutóbbi 1000 évének történelmében a NASA adatai és számításai szerint.

Az átlagos éves hőmérséklet idén 1,38 Celsius-fokkal magasabb, mint a 19. században mért átlagok, ez pedig nagyon közel van a párizsi klímaegyezményben lefektetett, a 19. századi átlagértékeknél 1,5 fokkal magasabb határhoz. (Azért 1,5 fok a határ, mert az ún. billenőpontok 1,5-2 Celsius-fok között billennek át visszafordíthatatlan működési módba jelenlegi tudásunk szerint, ilyenek a szén-, víz-, nitrogén- és foszforkörforgás, a kihalás üteme, az óceán savasodása, a futóáramlatok, a Golf-áramlat változása stb. – A világ helyzete 2013 c. kötet szerint.)

A NASA szerint, ha ezt a limitet valóban tartani akarjuk, akkor a szén-dioxid-kibocsátás jelentős és azonnali csökkentésére van szükség (egészen pontosan már 2050-re nullára kellene csökkenteni a kibocsátást az IPCC 2016. augusztusi genfi elnökségi üléséről nyilatkozó Ürge-Vorsatz Diána, az IPCC egyik alelnöke szerint).

A NASA fő klímakutatója szerint az utóbbi évek gyors felmelegedését mérve eléggé valószínűtlen, hogy a Földet a múlt decemberi párizsi klímaszerződésben meghatározott hőmérsékleti limiten belül tudjuk tartani. 2015 októbere óta minden hónap a valaha mért legmelegebb hónap volt. Jelenleg a mérések 1880-as kezdete óta 2016 júliusa a legmelegebb hónap, és valószínűleg az idei augusztus átveszi a helyét.

És bár a mérési adatok csak 1880 óta állnak rendelkezésre, a NASA modellezéssel ellenőrizte az elmúlt 1000 év hőmérsékletének változásait. E szerint bolygónk az utóbbi évezredben nem élt át gyorsabb felmelegedést, mint most. Már most 99%-os az esélye, hogy 2016 lesz a valaha mért legmelegebb év a Földön a NASA szerint.

Az energiahasználat, a közlekedés és a mezőgazdaság által eddig kibocsátott szén-dioxid valószínűleg már közel 1 méterrel megemeli a tengerek szintjét a század végére, és 23 méterrel a következő évszázadokban, akkor is, ha mától nem bocsátunk ki semennyit.

A hőmérséklet gyors növekedésének következményeként többek között tovább zsugorodnak a sarki jégsapkák, a Közel-Kelet és Észak-Afrika kiterjedt térségeiben elviselhetetlen lesz élni, és a hatodik tömeges kihalási hullám folyamata is felgyorsul.

Jó hír, hogy a változáshoz való alkalmazkodás érdekében sokat tehetünk, és már teszünk is.

Forrás: Guardian/FNA

Kapcsolódó cikkek

Forró évünk lesz

Kiugróan forró volt a július

Megállíthatatlan a globális felmelegedés

Amit kevesen tudnak a felmelegedésről

Nullára kellene csökkenteni a kibocsátást 2100-ig 

Ideje észhez térni

Éghajlatváltozás