Megállíthatatlan a globális felmelegedés

A NASA mutatott egy ijesztő ábrát: átlépett egy lélektani határt a globális felmelegedés. Pont akkor, amikor már a 14. hónapja tűnik megállíthatatlannak a katasztrofális következményekkel járó folyamat.

A NASA ijesztő ábráján látható, hogy az iparosodás előtti időszakhoz képest átléptünk egy lélektani határt: azóta 1 Celsius-fokkal nőtt az átlagos globális hőmérséklet, ráadásul a növekedés üteme is felgyorsult. Félreértés ne essék: nem a bolygónk, hanem az emberiség számára lesz katasztrofális, ha 3 fokra nő ez az érték.

Az elmúlt több mint egy évben gőzerővel tartunk a katasztrófa felé, ugyanis az amerikai Országos Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) mellett most a NASA is hivatalosan bejelentett több aggasztó rekorddöntést.

Egyrészt a magunk mögött hagyott június volt a valaha volt legmelegebb június, a magunk mögött hagyott fél év volt a legmelegebb 6 hónap. A globális felmelegedés folyamata pedig már 14. hónapja tűnik megállíthatatlannak: zsinórban ennyiszer dőlt meg a havi globális átlaghőmérsékleti rekord. Közben a Föld tengeri jégkészlete történelmi mélységben van, 1985 februárja óta pedig nem fordult elő, hogy a havi globális átlagos hőmérséklet alacsonyabb lett volna, mint az adott hónapra vonatkozó átlagos érték.

Nyilván nem véletlen, hogy új kibocsátás-csökkentési célértékeket írna elő a tagállamok számára az üvegházhatást kiváltó gázokra vonatkozóan az Európai Bizottság annak érdekében, hogy az Európai Unió teljesíteni tudja a tavalyi párizsi klímacsúcson tett vállalásait, mely szerint a következő évtized végéig 40%-kal kellene mérsékelnie a kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

Forrás: hvg.hu/PP

Kapcsolódó cikkek

40 éve egyre melegebb

Forró évünk lesz

Éghajlatváltozás

Amit kevesen tudnak a felmelegedésről

Mit tehetsz Te? - heti kihívások