Nemnövekedés – meghívó mindenkinek

“Ha valaki azt hiszi, hogy egy véges világban létezhet végtelen növekedés, annak vagy elment az esze, vagy közgazdász”. Budapesten rendezik meg augusztus 30. és szeptember 3. között az 5. Nemzetközi Nemnövekedés Konferenciát és Hetet.

Egy véges erőforrásokra épülő világban a növekedés sem lehet végtelen – állítják a 2000-es évek elején Franciaországból indult Nemnövekedés filozófia és mozgalom hívei.

A Nemnövekedés egyik vezéralakja, Serge Latouche francia közgazdász szerint a növekedés, az anyagi jólét helyett a jóllétre kell helyezni a hangsúlyt - a kis helyi közösségek fejlesztésére, a helyi termelésre, a használati tárgyak élettartamának növelésére, amely lehetővé teszi, hogy a társadalom lokálisabb, a vállalatok kisebbek, a közlekedés, szállítás, a hulladék pedig kevesebb legyen.

Nem a technológiai fejlődés megállításáról van szó, hanem a hangsúlyok áthelyezéséről, a rendszerek és gondolkodásunk újrastruktúrálásáról.

„Nincs mágikus recept, az túl egyszerű lenne. De minden rajtunk, az embereken múlik, rengeteg lehetőség áll előttünk" – állítja a nemnövekedés mozgalom Magyarországon ragadt francia szószólója, Vincent Liegey.

Az 5. Nemzetközi Nemnövekedés Konferenciának Budapest ad otthont 2016. augusztus 30. és szeptember 3. között. A konferenciával párhuzamosan városszerte megrendezésre kerül a Nemnövekedés Hét is, amelynek részeként 10 helyszínen több mint 100 különböző rendezvényen ismerkedhetnek meg a nemnövekedés filozófiájával a magyar főváros lakói.

A részben angol nyelvű eseménysorozatot könyvbemutatók, filmklub, workshopok, kerekasztal‐beszélgetések, vezetett séták, koncertek, performanszok, szeptember 3‐án pedig a VII. kerületi Kazinczy utcában egy fesztivál, közös dzsemelés (kattints a képre) programjai színesítik.

Részletes program http://budapest.degrowth.org/?page_id=638

Forrás: nemnovekedes.net/444.hu

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te? – heti kihívások

Augusztus 8-tól már túlfogyasztunk

Forró évünk lesz 

Lassíts