Lassíts

Rohanunk, kapkodunk, mindig késésben vagyunk,tanulunk, dolgozunk, egyik programról a másikra szaladunk, edzőterembe járunk, gyorsan bekapunk valami ételnek látszó készterméket, hűtőházban, raktárban kényszerérő és onnan piacra, szupermarketbe kerülő "friss" gyümölcsből, zöldségből válogatunk, és már nem is emlékszünk a fáról frissen leszedett kajszi napérlelte ízére. Egész évben a végkimerülésig dolgozunk, hogy végül sok pénzért mindössze 10 napra távoli tájakra utazzunk, amiből 3 napot elvesz a várokozási, utazási idő, miközben a tőlünk 100 km-re lévő hazai nevezetességet még soha nem láttuk. Megéri? 

Érdemes lassítani. A Lassíts mozgalom célja a helyi értékek, közösségek és hagyományok ápolása, a lassú, igényes étkezés, a szemlélődő, társas turizmus segítése, a biológiai sokféleség, a fajtagazdagság megőrzése, az éghajlatváltozást elősegítő szállítási, utazási kilométerek csökkentése.

Lassú étkezés

A lassú étkezés (slow food) mozgalom nyílt hadüzenet a fast foodnak, a rohanó étkezési kultúrának, ám a komótos étkezésnél jóval többet jelent. A nemzetközi civil mozgalom fő feladatának tartja az egyedi zamat, az „ízekhez való jog" mellett a helyi termékek és termelők, helyi élelmiszerek, étkezési hagyományok támogatását, védelmét, a természetes fajtagazdagság megőrzését, a közös étkezések, a szomszédság, a közösség éltető erejét.

Az 1986-ban Olaszországból indult mozgalomnak mára több mint 130 államban - köztük nálunk is - van helyi csoportja, étterme, kávézója minőségi, helyi termékkínálattal.

Lassítsunk mi is, éljünk a komótos étkezés egészségmegőrző, környezetkímélő elvei szerint. Nyugodtan, ülve, terített asztalnál együnk, minden falatot legalább 30-szor rágjunk meg, hogy az jól emészthető legyen. Lassabban, kevesebbet, de minőségi ételt együnk.

Bővebben: Hétköznapi tudástár - Élelem - Lassú vagy komótos étkezés

Lassú városok

A lassú városok (cittáslow vagy slow cities) ötlete tíz évvel később követte a Lassú étkezés mozgalmát, szintén Olaszországból indulva. A helyi értékek, az élhető környezet védelmére a túlzsúfolt, zaklatott, zajos városok alternatívájaként Orvietóban kidolgozták a minőségi városi élet 55 pontból álló feltételrendszerét. Egy lassú városnak például nem lehet 50 000-nél több lakosa, bátorítania kell a helyi termékek előállítását, mérsékelnie a közlekedési terhelést és a zajt, növelnie a zöldterületek arányát. A csatlakozott városok „lassúságát" évente ellenőrzik.

Az angliai „csigaváros", Ludlow új ipari parkja már a lassú város elvárásoknak megfelelően épült: kitűnő környezetvédelmi minősítésű munkahely lett, épületei a hagyományos épületekhez képest feleannyi üvegházhatású gázt bocsátanak ki.

Világszerte 114 város érdemelte ki eddig, hogy használja a csiga logót és a Slow City címet a svéd Falköepingtől a dél-koreai Wandón át az új-zélandi Matakanáig. A már elismert „csigavárosok" mellett eddig körülbelül 300 település jelezte csatlakozási szándékát. 2012 végén Budapesten is szerveződött egy slow csapat - elkészítették a főváros slow térképét, lassú sétákat szerveznek, sokat tesznek Slow Budapestért.

Bővebben: Hétköznapi tudástár - Település - Lassú városok

Lassú olvasás

A kikapcsolódás mellett a szövegben való elmélyedés, a világirodalom ismerete mellett a helyi írók olvasása, a helyi irodalmi fórumok, események, könyvtár látogatása. A könyvtár közösségi tér, olvasótermében nemcsak könyveket, hanem napilapokat, folyóiratokat is olvashatunk, zene- és videótárából filmeket, zenei CD-t kölcsönözhetünk. (A könyvtárak kínálatát interneten is nyomon követhetjük.)

A sokat olvasók – a tévé, számítógép készen kapott képein lazítókkal ellentétben – sikeresebben dolgozzák fel konfliktusaikat, sokkal kevésbé vannak kiszolgáltatva a személyiséget torzító sodródásnak. Az olvasottakról az elménkben kirajzolódó kép felszabadító, segíti életünk történéseinek feldolgozását szakértők szerint.

Lassú mozgás

A szemlélődő, lassú természetjárás családdal, barátokkal. A lassú mozdulatokon és elmélyedésen alapuló sportok, például a jóga, a tai chi művelése. A mozgás legyen része napi életünknek, szabadidőnknek. Egészségmegőrző örömforrás. Töltsünk minél több időt szabad levegőn. Fedezzük föl a környéket, rendszeresen sétáljunk, fussunk, kerekezzünk, tollasozzunk, labdázzunk, kiránduljunk. A természetjárás remek kikapcsolódás: társaságban, jó levegőn, szép tájak, növények, állatok, ásványok
felfedezéséhez elég egy jó bakancs, egy kényelmes hátizsák, meg térkép vagy túravezető barát. Magyarországon több mint 10 000 km hosszú jelzett turistaút vár ránk.

Lassú oktatás

A gyerekek egyéni tempóját és sajátosságait figyelembe vevő pedagógiai módszerek (például Montessori, Waldorf), a környezettudatos nevelés, az ökológiai tudatosság kialakítása.

Lassú tervezés

Természetbarát, jó minőségű, tartós anyagokkal dolgozó bútor-, ruha-, ékszertervezők (mint a brit Alastair Fuad-Luke és az izlandi Thorunn Arnadottir). Gyors vásárlás helyett például személyre szabott ajándék készítése.

Lassú utazás

Nyaralóként töltsünk minél több időt egy helyen, hogy megismerjük a környéket, a helyi közösséget. Legyünk önellátók, ahol lehet, sátorozzunk, vagy farmon keressünk szállást akár önkéntes segítőként.

   Lassú pénz

A lassíts mozgalom legújabb ágának, a lassú pénznek (slow money) a létjogosultságát a válság fogja igazolni az ötletgazdák szerint. A mozgalom a helyi farmokba, gazdaságokba való befektetésre buzdít. Fontos, hogy a befektetők közvetlen kapcsolatban álljanak azzal, amibe invesztálnak, és megismerkedjenek a termelőkkel. A kritikus szemlélők szerint ezt csak azok engedhetik meg maguknak, akiknek a szociális érzékenység fontosabb a hozamnál.

Tovább

Lassíts mozgalom

Az ezredfordulón megszületett nemzetközi lassú mozgalom (slow movement) az 1986-os római McDonald's nyitása elleni tüntetésből, a lassú étkezésből nőtte ki magát. Az azóta az élet minden területére kiterjedt filozófia lényege a felgyorsult világgal való szembeszegülés, és annak a ténynek a felismerése, hogy az ember alapszükségletei nem változnak, örök érvényűek, épp ezért nincs szükség az egyre gyorsuló tempóra, az abból eredő felesleges fogyasztásra. A mozgalom célja az átgondoltabb fogyasztás szorgalmazása a jobb életminőség, tartalmasabb, nyugodtabb élet érdekében.

Tovább

Az oldal szerkesztés alatt.