Nullára kellene csökkenteni a szénkibocsátást 2100-ig

Súlyos és visszafordíthatatlan folyamatok várnak az emberiségre, ha tovább késlekedünk. 2100-ig szinte teljesen ki kell vonni a forgalomból a fosszilis tüzelőanyagokat (szén, kőolaj, földgáz) az IPCC legújabb jelentése szerint, ha el akarjuk kerülni az 5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést.

A jelentés szerint a változások és annak okai egyértelműek: 1400 évre visszatekintve 1983 és 2012 között volt a közel másfél évezred legmelegebb 30 éve. A klímaváltozás jelei már megmutatkoznak az óceánokon, a sarkköri jégtakarók olvadásán. Jelenleg a globális átlaghőmérséklet 0,85 Celsius-fokos emelkedésénél tartunk az iparosodás korának kezdete óta. A globális felmelegedésről egyértelműen az ember tehet.

"A vezetőknek lépniük kell, az idő ellenünk dolgozik" – jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 800 tudós kutatási eredményeit összefoglaló 40 oldalas jelentését a világszervezet főtitkára vasárnap ismertette a dán fővárosban.

Ha időben cselekszünk, akkor megakadályozhatjuk, hogy a Föld felmelegedése átlépje a még elfogadhatónak tartott 2 Celsius-fokos küszöböt. Ehhez első lépésként 2050-ig 40-70%-kal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2100-ig pedig szinte teljesen ki kell vonni a forgalomból a fosszilis tüzelőanyagokat (szén, kőolaj, földgáz). (Emlékeztetőül az előttünk álló feladat nagyságára: "Globálisan mintegy 45%-kal nőtt a szén-dioxid-kibocsátás 1992 és 2010 között." - A világ helyzete 2013)

A szénkibocsátás radikális csökkentése érdekében többek között az energiaellátásban a megújulók arányát a mostani 30%-ról 80%-ra kell növelni, és a lehető legtöbb helyen olyan villamosenergia-termelésre kell átállni, ami kevés szén-dioxid-kibocsátással jár, azaz az atomenergiának is szerepet szánnak a jelentés írói.

"A tétlenség sokkal többe fog kerülni, mint a cselekvés" – az IPCC arra figyelmeztet, hogy ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor a 21. század végére súlyos és visszafordíthatatlan következményei lesznek a klímaváltozásnak.

Nem véletlenül hangsúlyozza a jelentés, hogy nincs idő tovább halogatni a cselekvést, ugyanis a 2020-ban lejáró kiotói szerződés utódjának szánt klímamegállapodást évek óta nem sikerül tető alá hozni. A tervek szerint erre a 2015 decemberében Párizsban tartandó ENSZ-klímakonferencián lesz esély. A 196 országot érintő klímacsúcs célja, hogy a civil társadalom és a vállalatok bevonásával megoldásokat találjon az éghajlatváltozás problémájára.

Forrás: MTI/BBC