Ideje észhez térni

Remek animáció a klímaváltozásról, s arról, hogy itt az ideje cselekedni. Úgy tűnik, Földünk klímarendszere veszélyesen közel került egy fordulóponthoz, egy olyan ponthoz, ahonnan már nincs visszaút. 2017 elején már +1,1 Celsius-fokkal melegebb globális átlaghőmérsékletnél tartunk.

(Leo Murray, 2008, 11:32 perc, magyar változat: www.vedegylet.hu)


A veszélyes fordulópont a pozitív visszacsatolás eredménye - olyan folyamatoké, amelyek fölerősítik az ember okozta felmelegedést, és a változások megállíthatatlanná válnak. Fordulópontnak a +1,5-2 Celsius-fok közötti felmelegedést tartják a kutatók. Ha átlépjük a 2 fokos kritikus határt, a globális hőmérséklet hirtelen akár 6 Celsius-fokkal is emelkedhet. Az ökoszisztémák összeomlanak, és az emberi népesség számára az első csapás a friss víz hiánya lesz. Emberek milliárdjai lesznek kénytelenek csomagolni és útra kelni, de hova? Ha hirtelen nagymértékben csökken a Föld eltartóképessége, akkor nem békésen, álmunkban fogunk meghalni.

Jó hír, hogy ezek egyike sem elkerülhetetlen egyelőre. Ez nem a kétségbeesés, a pánik ideje, ez a cselekvés ideje. Amíg még lehet. Egyszerűen kevesebbet kell fogyasztanunk. Ehhez már nem elég megváltoztatni az életmódunkat, hanem aktívan szembe kell szállnunk azokkal az érdekeltségekkel, amelyek a növekvő fogyasztáson alapuló gazdasági növekedésben érdekeltek. Többnek kell lennünk egyszerű fogyasztóknál! Elődeink nem tudtak erről a problémáról, utódaink pedig tehetetlenek lesznek. Különleges időben élünk, nekünk, még van időnk cselekedni - a mi feladatunk megállítani a felmelegedést.

1. rész: 

2. rész:

A "WAKE UP, FREAK OUT — THEN GET A GRIP" című kisfilm magyar változata a Védegylet Global projektjének megbízásából készült 2010-ben, amikor még "csak" +0,8 fokkal volt melegebb a Földön, mint 1880-ban, az ipari forradalom kezdetén.

Kapcsolódó cikkek

Visszafordíthatatlan a felmelegedés

Forró évünk lesz

Add tovább!

Mit tehetsz - heti kihívás

Éghajlatváltozás