Kiugróan forró volt a július

1880 óta nem mértek olyan magas havi átlaghőmérsékletet a NASA szerint, mint 2016 hetedik hónapjában. A több hónapja megdőlő rekordok alapján szinte biztosra vehető, hogy 2016 lesz az eddigi legmelegebb év, sorozatban már a harmadik 2014 és 2015 után.

1,3 Celsius-fokkal volt melegebb 2016 júliusa az ipari forradalom előtti átlagnál, és ebből csak 0,2 fok írható az El Nino számlájára, 1,1 fok pedig az emberi tevékenység okozta hatás – David Karoly, a Melbourne Egyetem klímakutatója szerint.

A NASA legfrissebb adatai szerint júliusban nagyobb volt a hőség, mint valaha, egyes becslések szerint 125 ezer éves csúcsot döntöttünk meg. A 2015-ösnél viszont „csak" 0,11 fokkal volt melegebb az idei július, figyelembe véve a tengerfelszín és a szárazföld légköri hőmérsékletét.

A 2015 szeptembere óta zsinórban megdőlő melegrekordokat a globális felmelegedésnek és az El Nino jelenségnek köszönhetjük, amely tovább növelte az átlaghőmérsékletet. A meteorológusok szerint az idei év 1,2 fokkal lesz melegebb minden eddiginél, és ha ez így megy tovább, akkor már 2035-re elérhetjük a kritikus 2 Celsius-fokos határt.

Bár az El Nino már véget ért, a hatásait még érezni lehet, ezért volt rekordmeleg a július, ám a melegrekordokat – mivel a La Nina hidegebb időt fog hozni –, előreláthatóan pusztító viharok váltják a szakértők szerint.

Ez volt a 379. hónap a sorban

Az amerikai Országos Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) friss adatai pedig azt mutatják, hogy 15 hónapja folyamatosan dőlnek meg a havi melegrekordok - ahogy most júliusban is, amely az eddigi legforróbb hónapként 0,87 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a 137 éves globális átlag. Az év első hét hónapjának globális átlaghőmérséklete is rekordot döntött, 1,03 Celsius-fokkal meghaladva a 20. századi átlagot.

2016 júliusa már a 379. egymást követő hónap, amelynek a hőmérséklete magasabb volt a 20. századi átlagnál. Legutóbb 1984 decemberében mértek (-0.09 Celsius-fokkal) hidegebbet a 20. századi átlagnál a NOAA szerint.

„Ha az emberiség szeretné megőrizni a bolygót olyannak, amelyen az emberi civilizáció kifejlődhetett, akkor a jelenlegi szintről legalább 350 ppm-ig csökkentenünk kell a szén-dioxid kibocsátását" - állítja James Hansen neves klímakutató.

Forrás: Guardian/NewScientist/NOAA

Kapcsolódó cikkek

Forró évünk lesz

Megállíthatatlan a globális felmelegedés

Amit kevesen tudnak a felmelegedésről

Nullára kellene csökkenteni a kibocsátást 2100-ig

Mit tehetsz Te - heti kihívások