Északon is szokatlanul meleg az ünnep

A karácsonykor szokásosnál néhol 20 fokkal is melegebb, helyenként fagypont közeli a hőmérséklet az Északi-sarkon. A téli sötétség idején szokatlan meleg már nem is olyan szokatlan a jeges Északon. Nálunk sincs épp téli hideg – 11 fok várható karácsony másnapján.

Karácsony estére fagypont közeli hőmérsékletet jeleztek az Északi-sarkon. A megszokottnál eddig átlag 5 fokkal melegebb volt a sarki tél, és egyébként már novemberben is voltak 20 Celsius-fokkal melegebb napok Északon.

Miközben ilyentájt, a sarki tél örök éjszakájában híznia kéne a nyáron amúgy is igencsak kicsire zsugorodott jégtakarónak, az éjsötét enyhe tél után várhatóan még kisebb-vékonyabb fehér jégfelület veri majd vissza a nyári napsütést.

Az iparosodás előtti időkben az ilyen szokatlan hőhullám rendkívül ritkán, talán ha 1000 évenként fordult elő, ezzel szemben a mostanihoz hasonló fagypont közeli sarki meleget nem ezer, hanem majdnem pontosan egy évvel ezelőtt mértünk legutóbb – jegyezték meg angol és amerikai klímakutatók.

A sarkvidéken kétszer olyan gyors a klímaváltozás, mint máshol a világban. A téli hőhullám akár egymást erősítő, visszafordíthatatlan folyamatok kezdete is lehet – a hővisszaverő fehér hó- és jégfelület helyén megjelenő sötétebb víz- és földfelszín hőelnyelőként tovább erősítheti a felmelegedést. Mindez egyértelműen az ember okozta klímaváltozás - a túlfogyasztás - következménye a kutatók szerint (amint azt a felmelgedésben jó üzletet látó sarki turizmus azonnali megjelenése is jelzi).

Forrás: BBC

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Ijesztően olvad Észak

Az emberiség legnagyobb dilemmája

Túlfogyasztás napja

Látványos grafikán a klímaváltozás

Özönvíz előtt - Leonardo DiCaprio dokumentumfilmje