Sokkolóan meleg volt a február

Ijesztő februári globális melegedésről számolt be a NASA - már január is nagyon meleg volt, ám a kiugró februári adat vészhelyzetet jelez, és azt, hogy aggasztóan gyorsan közeledünk a kritikus 2 fokhoz. Ausztrál szakértők szerint 2030-ra el is érjük.

2014 januárja óta szinte hónapról hónapra dőlnek meg a globális melegrekordok, gyorsul a tempó: az idén januári csúcsot máris túlszárnyalta február a NASA friss adatai szerint, és ez már a 3. egymást követő olyan hónap a mérések kezdete óta, amikor a havi átlaghőmérséklet emelkedése túllépi az 1 Celsius-fokot.

Míg a január „csak" 1,15 Celsius-fokos rekorddal lépte túl a globális átlagot, az idei február hőmérséklete 1,35 Celsius-fokkal volt magasabb a NASA szerint, mint az 1951-1980 között mért globális szárazföldi és óceáni felszíni átlag.

Ez a hirtelen növekedés "igazán sokkoló" a NASA adatelemzői, Jeff Masters és Bob Henson szerint. Ez „klímaügyi vészhelyzetet" jelez, jelentette ki Stefan Rahmstorf, a potsdami klímakutató intézet munkatársa.

Az idei erős El Niño-jelenség azonban önmagában nem magyarázza az „eddig soha nem tapasztalt mértékű" emelkedést: az 1998-as El Niño legalább olyan erős volt, mint a mostani, a hőmérséklet-emelkedés most mégis jóval kiugróbb, ami az emberi tevékenység okozta klímaváltozás növekvő mértékére utal a szakértők szerint.

A 2015. decemberi párizsi ENSZ-klímacsúcson 2 fokban határozták meg azt a kritikus határértéket, amelynek elérését mindenképp el kellene kerülnünk, ám a februári adatok szerint aggasztóan gyorsan közeledünk ehhez a kritikus „billenő"ponthoz.

Mindeközben ausztrál kutatók legújabb előrejelzése szerint a kritikus 2 Celsius-fokot nem valamikor a távoli jövőben, hanem már 14 éven belül, 2030-ig elérjük. A kutatók az energia iránti kereslet növekedésének riasztó következményeire figyelmeztetnek, a növekvő kereslet alapja a gazdaság és a népesség növekedése. Új globális „energiafigyelő" modelljük szerint az ipari forradalom előtti szinthez képest 2 Celsius-fokkal lesz magasabb a Föld globális átlaghőmérséklete 2030-ra, ami elfogadhatatlan veszélyeket jelent a legfontosabb természeti rendszerekre és emberi közösségekre.

A NASA csak egyike a globális átlaghőmérsékletet havonta követő mérvadó intézeteknek, a NOAA és a brit Met Office globális februári adataira néhány napot még várni kell.

Forrás: TheGuardian

Kapcsolódó cikkek

Forró évünk lesz

Mit tehetsz Te - heti kihívás

Éghajlatváltozás

Ideje észhez térni