Rekordmeleg április

Januári tavasz, márciusi tél, áprilisi nyár – már tavaly is szélsőségesebb volt az időjárás az átlagosnál, de az idei április minden rekordot megdöntött. Magyarországon 117 éve nem volt ilyen meleg az április, Pakisztánban pedig megdőlt a havi hőmérsékleti világcsúcs.

Az enyhe januárt-februárt követően Közép-, Kelet- és Észak-Európában az átlagnál 2-4 fokkal volt hidegebb a március, emiatt késésben volt a vegetáció, késett a veteményezés.

A nagyon gyors áprilisi felmelegedésre a növények robbanásszerű fejlődéssel reagáltak – az országos átlaghőmérséklet 16 fok körül alakult, ami még májusban is magasnak számítana. A havi átlaghőmérséklet 4,6 fokkal múlta felül a sokévi átlagot, és 15 melegrekord dőlt meg hazánkban áprilisban.

2018 áprilisa a legmelegebb 1901 óta az április havi országos átlaghőmérsékletek rangsorában. Az 1901-től kezdődő éghajlati idősor szerint az áprilisi hőmérséklet országos átlagban közel 2 °C-kal emelkedett a 2018-ig eltelt 117 év során, ezen belül viszont az ezredforduló után nőtt a melegedés mértéke – 1981 óta átlag 2,6 fokkal lett melegebb az április.

Májusban sem dőlhetünk hátra, az előrejelzések szerint Közép- és Kelet-Európában ez a hónap is melegebb lehet a megszokottnál. Melegszünk.

Pakisztán még melegebb

A szokatlanul meleg közép-európai április hűvösnek számítana Pakisztánban, ahol márciusban 45 fokot is mértek, április utolsó napján, 30-án pedig megdőlt az áprilisi hőmérsékleti világcsúcs: az ország középső részén fekvő Nawabshah városában 50,2 fokot mértek.

Szakértők szerint Pakisztán azon 10 legsebezhetőbb ország között van, amelyeket különösen erősen érint a klímaváltozás, illetve annak negatív hatásai. A legutóbbi, 2015. májusi extrém hőségben több mint 1200 ember halt meg és közel 40 000 ember szenvedett túlzott felhevülésétől, kapott hőgutát.

Forrás: OMSZ/Guardian

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

2015, 2016 és 2017 volt eddig a három legmelegebb év

Kettévált a világ – extrém vagy szélsőséges?

Már 2050-re elérhetjük a 2 fokot?

A kritikus 6 fok – dokumentumfilm

Rekorddöntő kibocsátás – dől a domino?

Özönvíz előtt – DiCaprio filmje