Virágzik a repce - bolond egy idő

Míg nálunk januárban virágzik a repce Zalában, meg sokfelé a hóvirág, a tavaszi hunyor, sőt az ibolya is, addig tőlünk nyugatra tombol a viharos tél - talán mert 2017 volt eddig a 2. legmelegebb év 137 év rangsorában a NASA adatai szerint.

Január harmadik napján tavasz a télben - virágzik a repce a Zala megyei Hahót közelében.

Ugyanekkor Nyugat-Európában tombol a tél - erős havazás a hegyekben, több országot sújtó viharos szél jelzi a szélsőségeket az eddigi 2. legmelegebb év fordulóján. Az 1. helyen álló 2016-ban az El Nino extra meleget hozott, ám 2017 megelőzte azt a 2015-öt, amelynek időjárására ősszel már hatással volt az erős El Nino. Valójában az eddigi legmelegebb olyan év volt 2017, amikor nem érvényesült az El Nino melegítő hatása. 0,17 fokkal előzte meg 2014-et, a legutóbbi El Nino nélküli évet - áll a NASA most közzétett összegzésében.

Egy ember meghalt és 15 megsérült szerdán Franciaországban a több mint 160 kilométer/órás széllökésekkel járó heves viharok következtében, a vihar útját megrongálódott autók, összedőlt állványzatok és gyökerestől kicsavart fák jelezték, és mintegy 200 ezer háztartás maradt áram nélkül, ebből 30 ezer a párizsi régióban.

Svájcban, Németországban, Angliában és Hollandiában is károkat, sérüléseket okozott a viharos szél.

Repcefotó/MTI: Varga György

Kapcsolódó cikkek

Rekordmeleg év volt 2016 - még tehetünk ellene

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Rekorddöntő kibocsátás - dől a dominó?

Az a kritikus 6 fok - film