Jó eséllyel dobogós lesz 2017

Az idei első félév volt az eddigi 2. legmelegebb 1886 óta, és ezzel 2017 jó eséllyel a rekorddöntő évek rangsorának dobogósa lesz. Annak ellenére, hogy jelenleg a La Nina hűsíti a légkört, 1982 óta az idei volt zsinórban a 35. olyan június, amelyik melegebb volt, mint a 20. század globális átlaga. Kitartóan melegszünk.

A globális rekordok sorában az idei volt a 3. legmelegebb június (+0,82 °C), alig lemaradva 2016 és 2015 mögött (+0,92 °C és +0,86 °C). Ez is elég volt ahhoz, hogy 2017 első féléve a 2. helyezést érje el a legmelegebb félévek sorában, alig lemaradva 2016-tól. Annak ellenére került rekordközeli helyre az év első fele, hogy a légkört átlag évi 0,2 °C-kal melegítő tavalyi erős El Nino jelenség helyébe idén a hűvösebb La Nina lépett.

Gavin Schmidt, a NASA klímatudósa szerint 2017 várhatóan a 2. legmelegebb év lesz a rekordmeleg 2016 után, de majdnem biztos, hogy az első három helyezett közé kerül.

Kitartóan melegszünk, és ezt fogyasztásunk okozza, főként a fosszilis energiák elégetéséből a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok – ugyanis számos kutatás szerint elképzelhetetlen ilyen ütemű felmelegedés az ember okozta fokozódó üvegházhatás nélkül.

Ha nem változtatunk életmódunkon, akkor a felmelegedés jelenlegi ütemét látva lehetetlen tartani a párizsi klímacélokat, azaz hogy lehetőleg tartsuk 1,5 °C alatt a globális felmelegedést az ipari forradalom idején mérthez képest, mert az ún. kritikus billenőpontok 1,5-2 fok között billennek.

Már átléptük az 1 °C-os lélektani határt, és klímakutatók egy csoportja szerint már 10 éven belül elérhetjük a 1,5 és az évszázad közepéig a kritikus 2 °C-ot.

Andy Pitman ausztrál kutató szerint is ideje lenne csökkenteni kibocsátásainkat, gyorsabban, mint ahogy eddig tettük. Mindennap.

Forrás: NOAA/Guardian

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te? – heti kihívások

Már 2050-re elérhetjük a 2 fokot?

Tíz éven belül elérhetjük a 1,5 fokot?

Rekordmeleg év volt 2016

Özönvíz előtt - film L. DiCaprióval

Amit kevesen tudnak a felmelegedésről