Magyar babos memóriajáték
A táplálékunkként szolgáló növények közül talán az egyik legváltozatosabb a bab. Közel 10 000 éve termesztjük, és ez idő alatt bizony megszámlálhatatlan alakú és mintázatú bab alakult ki világszerte. Ismerhetünk kicsit, nagyot, földönfutót, kacskaringóst, karóra felszaladót, bokrosan virágzót, gyöngyszeműt, menyecskét, csíkosat, tarkát. Sokfélét.
A biológiai sokféleség, a biodiverzitás megőrzése nemcsak a vadon élő természetes élővilág oltalmát, hanem régi haszonnövényeink megőrzését, a termesztésükről, felhasználásukról ránk maradt tudás megőrzését is jelenti.
A Magyar babos memóriajáték segít megismerni fontos haszonnövényünk, a tápláló babok változatosságát: májbab, fürjbab, borsóbab, holdbab, futóbab, tarka tűzbab, gyöngybab, bokorbab, lila menyecskebab, cukorbab, gyíkbab, fecskehasú futó, tűzbab, pacsibab, békahátú, büdöskőbab, vesebab...
Játszva is tanulhatsz - szórakoztató memori 36-féle magyar babfajtával.
Aki nyer, az főzi a bablevest vagy készít babos mártogatóst.
Ára: 2000 Ft + postaköltség. (A játék árával az alapítvány nonprofit tevékenységét támogatja.)
BABOK, PASZULYOK
A fejtett bab őshazája Dél-Mexikó és Közép-Amerika. Európa mediterrán vidékein már az ókorban elterjedt az afrikai eredetű lóbab, az amerikai fajták csak a XVI. századtól kezdve hódították meg Európát. Hazánkban az 1560-as években említik először az akkoriban törökborsónak nevezett, ritkaságnak számító, drága haszonnövényt.
A legtöbb, manapság asztalra kerülő babféle az amerikai fajtákból a helyi viszonyokhoz az évszázadok során alkalmazkodott, bevált tájfajta.
Vásárlás
Az igazán jó minőségű fejtett bab aranyat ér. Ha tehetjük, vásároljunk megbízható helyi termelőtől vagy piacon. Az előre csomagolt, a bevásárlóközpontokban, áruházakban kapható, általában távoli földrészekről származó - lásd a csomagoláson - szárazbab környezeti és egészségi szempontból sem
a legjobb választás. (Napjaink legnagyobb babtermesztő országa India és Kína.) Ha az előre csomagolt bab zacskója párás, ne vegyük meg.
A fejtett bab kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy héja legyen tömör, kemény és foltmentes. Szárazbabnál vásárlás előtt nézzük meg, van-e a szemek között rágott, fonnyadt, penészes vagy sok törött. Ha kis, kerek lyukat látunk a babon, akkor a zsizsik már megelőzött minket.
A bab frissen fejtve nyáron, szárítva egész éven át kapható.
Ha tehetjük, kerüljük a babkonzerveket, mert egészségtelenül sok sót tartalmaznak.
Tárolás
A frissen fejtett bab körülbelül egy hétig tárolható a hűtőben. A szárazbab nedvességtől és fénytől védett helyen, légmentesen záródó dobozban, csavaros üvegben, szobahőmérsékleten két évig tárolható, de finomabb és tartalmasabb, ha egy éven belül felhasználjuk. Ha nem megfelelően tároljuk, a bab felveszi a levegő nedvességét és megromlik.
Tápláló fehérjeforrás
A bab zsírszegény, alacsony cukortartalmú, kitűnő növényi eredetű fehérjeforrás, tele rostokkal és ásványi anyagokkal. Laktató, mert a szervezet lassan emészti, a teltségérzet hosszan megmarad.
Főzés előtt érdemes néhány órára vízbe áztatni, hogy a gázképződést okozó oligoszacharidok lebomolhassanak. (Az áztatóvizet feltétlenül öntsük le.) Az előáztatott babok héja kevésbé repedezik,
a szemek hamarabb és egyenletesen puhulnak, és kevesebb energia kell a főzéshez.
Felhasználása sokoldalú: készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát, köreteket, mártogatóst, babkrémet.
A babok egészségi hatásairól itt olvashatunk.
Juliskabab
Ez a magyar tájfajta alkalmazkodott a legjobban klímaviszonyainkhoz. Éretlen, arasznyi hüvelyei akácvirágra emlékeztető ízűek,de csak addig érdemes őket felhasználni, amíg ropogósak, zöldes színűek és laposak. Májbabhoz hasonló, lilásbarna színű, nagy fehérjetartalmú termése szárazbabként kitűnő alapanyag.
Gyöngybab
Apró, fehér, gömbölyű, enyhén futós fajta. Mivel apró, nem kell sokáig áztatni, rendkívül hamar megfő és ízletes. Kimondottan idő- és energiatakarékos fajta. Főleg sütőben készült ételekhez ajánlott.
Májbab, libamájbab
Rendkívül ízletes, krémes állagú, mogyorós ízű világosbarna színű bokorbab. Vékony héjú, könnyebben emészthető, főzéskor hamarabb puhuló babféle.
Tűzbab
Skarlátvörös, fürtös virágairól kapta a nevét. Kerítésre futtatva mutatós kúszónövény, és még a termése is ehető. A közönséges tarkabab rokona, nagyméretű, lilásbarna vagy fehér változatainak héja vastag, íze elég jellegtelen, ezért inkább nyáron, puha kifejtőbabként frissen fejtve érdemes hasznosítani a könyhában. Törökbabnak, nagyvirágú paszulynak, salátababnak is nevezik.
Pacsibab vagy vajbab
A nagy fehér szemű bab gyorsan megfő, ezért is nevezik vajbabnak. A perui limabab, vagy más néven holdbab rokona.
Menyecskebab
Veteménybab, a leggyakoribb közönséges babfajta piacainkon. Foltos, bíborszínű-fehér tarka, közepes méretű tájfajta.
Cukorbab
Veteménybab, gyakori közönséges babfajta. Fehér-rózsaszínű, barna-sötétbarna, gömbölyded, tarka, közepes méretű tájfajta.
Holdbab
Limababnak vagy gesztenyebabnak is nevezik. Dél-amerikai fajta, virágzata ibolyakék. Leves, főzelék, saláta alapanyagaként egyaránt használható. Nagyon magas a fehérje- és rosttartalma.
RECEPTEK
Babos mártogatós babos memorijátékhoz
1 csésze főtt fehérbab, fokhagyma, lilahagyma ízlés szerint, 1 tk őrölt kömény, 2 ek olívaolaj,
1-2 ek citromlé, só, bors, 8-10 mentalevél finomra vágva. Citromfű levelével is ízesíthető. Botmixerrel pürésítjük, és kész is. Kenyérre kenve, pitával mártogatva, pirítóshoz egyaránt remek.
Mártogatós másképpen
50 dkg főtt fehérbab, 15 dkg (sűrű) joghurt, 1 cs. petrezselyem, 1/2 cs. kapor, néhány szál tárkony, 1/2 citrom leve, 1 ek. tahini (vagy szezámmagolaj), só, bors. A joghurtot a fűszerekkel, olajjal, citromlével alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a főtt babszemeket, és kész is. (Mautner Zsófia recepje)
Aki pedig szeretné tudni, hogy milyen is az égigérő paszuly gyökere, választ kaphat a sokféle haszonnövényről 163 mesét rejtő Nálatok nőnek-e még égigérő paszulyok? című mesekönyvünkből.