Kettévált világ - extrém vagy szélsőséges?

Kettévált a világ 2018 első heteiben - extrém hideget hozott az egyik féltekén, míg a másikon extrém forróságot. Nálunk is melegrekordok dőltek, tavaly ugyanekkor meg hidegrekordok. De mi számít extrémnek, szélsőségesnek vagy gyorsuló klímaváltozásnak?

Közismert, hogy a klímaváltozás hatására egyre gyakoribbá válnak a szélsőséges és extrém időjárási jelenségek. Márpedig 2017-ben szinte egy „normális" hónapunk nem volt, már ami az időjárást illeti.

Szélsőséges időjárási jelenségnek számít a meteorológiában, ami 10%-os vagy az alatti gyakorisággal fordul elő száz évre vetítve. Extrém időjárásnak pedig, amelynek esélye legfeljebb 5% száz évente.

Mi, emberek viszont naponta fűtjük a légkört, ezért egyre gyakoribbak ezek a jelenségek világszerte. Ám hiába van egy időben extrém hideg Amerikában, és olvad az aszfalt Ausztráliában, nálunk meg január elején 17,7 fokban virágzik a repceföld Zalában, ez csak a pillanatnyi időjárás. Extrém.

Világátlagban viszont folyamatosan nő a Föld átlaghőmérséklete - azaz változik a Föld éghajlata. Már több mint 1 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet az iparosodás kezdete óta. Ez az átlag, de például az Északi-sark és Magyarország az átlagnál jobban melegszik. Ez már klímaváltozás, és sokkal gyorsabb ütemű, mint eddig bármikor az emberiség történetében.

Egy évtizede még 2100-ra jósoltak 1-2 Celsius-fokos felmelegedést, ma már átléptük az 1 fokot, és 2050-re várnak a kutatók 2 fokot. Sőt ha nem teszünk semmit, akár már 2030-ra összejöhet a kritikus 2 fok - figyelmeztetnek a klímakutatók -, és a futórámlatok már most, +1 foknál is gyengülnek.

Nem véletlenül követelik számos országban az állampolgárok a döntéshozóktól, hogy sokkal többet tegyenek a folyamat lassításáért és az alkalmazkodás elősegítéséért. Úgy tűnik, egyének, helyi közös-ségek, civil szervezetek nélkül nincs előrelépés.

Forrás: FT/MET

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Észak extrém melege nálunk hideget hozhat

2017 a Föld második legmelegebb éve

Már 2050-re elérhetjük a 2 fokot?

Rekordmeleg év volt 2016

Rekorddöntő kibocsátás – dől a domino?

Özönvíz előtt – DiCaprio filmje

Az emberiség legnagyobb dilemmája