Mozgásban a világ - élelmezési világnap
A magyar kezdeményezésű világnap kiemelt témája volt tavaly a migráció, idén az éhezés és a túlsúly párhuzamos terjedése. Mozgásban a világ. Ma már 40%-kal több ember kel útra, mint 2000-ben. Éhezés, szegénység, klímaváltozás növeli a konfliktusokat és a politikai instabilitást, amely egyre több embert űz el otthonából.
A migráció 2015-ben minden hetedik embert érintett a Földön. A gyakran konfliktusokat kiváltó szűkös erőforrások, a szélsőségessé váló klíma, a talajpusztulás, az elsivatagosodás miatt 244 millió ember volt kénytelen elhagyni országát csak 2015-ben, és az emberek országokon belüli vándorlása még nagyobb, számuk megközelíti a 763 milliót. A menekültek többsége fejlődő országokból érkezik, és a felük nő, egyharmaduk pedig fiatal, 15-34 év közötti.
Az újkori menekülthullámot elindító összetett kihívások világméretű cselekvésre szólítanak fel. Segítené a helyben maradást a vidékfejlesztés, mert a fenntartható termelés enyhítené az éhezést, a klímaváltozás hatásait és a kényszerű elvándorlást – ezért választotta a FAO az idei élelmezési világnap témájaként a migrációt, azt, hogy miként tudnánk a migrációt befolyásolni, biztonságos mederbe terelni például befektetésekkel a vidékfejlesztésbe vagy egy erősebb szociális védőháló kialakításába. (Kattints a képre.)
Minden évben október 16-án az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 1945-ös alapítására emlékezik a világ. Az ENSZ FAO által magyar kezdeményezésre 1979 óta létező élelmezési világnap a kenyér világnapja is 2001 óta.
A világnap célja felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára, annak ellenére, hogy képesek lennénk felszámolni az éhezést akár egy emberöltő alatt.
Ugyanakkor nehezíti a helyzetet az a világméretű ellentmondás, hogy az éhezők számának növekedésével párhuzamosan a túlsúly is egyre nagyobb méreteket ölt, és az élelmiszer-pazarlást sem sikerül mérsékelni.
"Minden élelmiszer-választásunkkal hatással vagyunk az ökoszisztémára, amelyben élünk, és a helyi, szezonális, esetleg biotermékek vásárlásával szívességet teszünk magunknak és a jövő generációinak" - hangsúlyozza a FAO.
Forrás: ENSZ FAO
Kapcsolódó cikkek
Élelmezési világnap – október 16.
13 + 1 tény az élelmezés helyzetéről
Másodpercenként egy embert űz el a klímaváltozás
Menekülés az elsivatagosodás elől
Az emberiség legnagyobb dilemmája
A kenyér világnapja - Dragomán-féle parasztkenyér
5 trendi étel, ami tönkreteszi a környezetet