Élelmezési világnap – október 16.

A magyar kezdeményezésű világnap kiemelt témája idén a klímaváltozás. Hogyan lehet ellátni a világ növekvő népességét a változó éghajlat szélsőséges hatásai mellett, mint amilyenek a gyakoribbá váló hőhullámok, árvizek, aszály, talajpusztulás, nehezedő vízhez jutás?

„A klíma változik. A táplálkozásnak és a mezőgazdaságnak is változnia kell." – hangzik az élelmezési világnap egész világra kiterjedő idei kampányának mottója. Az ENSZ FAO által magyar kezdeményezésre 1979 óta létező élelmezési világnapot nem véletlenül választotta a Pékek Világszövetsége 2001-ben a kenyér világnapjává is.

A világszerte megtermelt élelmiszer harmada kárba megy, miközben közel 800 millió ember éhezik, és miközben rendületlenül nő a világ népessége – 2050-ig várhatóan eléri a 9,6 milliárdot.

A növekvő népességnek több élelemre és vízre lesz szüksége, ezért az élelemellátásnak alkalmazkodnia kell a népességnövekedés és a klímaváltozás hatásaihoz – fenntarthatóan. Ez azt jelenti, hogy úgy kell fokozni a termelékenységét, hogy közben ne sérüljenek az ökoszisztémák, azok eltartó képessége és mindemellett csökkenjen az élelemellátás káros környezeti hatása, üvegházgáz-kibocsátása.

Vagyis többet termeljünk kevesebb környezeti kártétellel – a jelenlegi termőterületen több élelmet ellenállóbb terményekkel, a termelési-betakarítási, szállítási, tárolási, csomagolási, veszteségek és az élelmiszer-pazarlás csökkentésével.

Épp ezért foglalkozik kiemelten az élelmiszer-biztonsággal az ENSZ következő éghajlatváltozási konferenciája 2016. november 7-18. között Marokkóban, azzal, hogy a mezőgazdaság hogyan tudja ellátni élelemmel a bolygó népességét a változó éghajlathoz alkalmazkodva.

Forrás: FAO

Kapcsolódó cikkek

13 + 1 tény a világ élelmezéséről

2016 a hüvelyesek nemzetközi éve

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Éghajlatváltozás

Forró évünk lesz