Nemzetközi hódítóúton a csicserik, borsók, lencsék

Józízűen a Föld napján - ezen a napon ismét a hüvelyesekre irányítja figyelmünket az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO): honlapján több nyelven, köztük magyarul is elérhető mától számos hasznos ismeret 2016 haszonnövényeiről, a hüvelyesekről.

2016 a hüvelyesek nemzetközi éve, középpontban a szárazhüvelyesekkel - babokkal, borsókkal, lencsékkel, csicseriborsókkal.

Szerte a világon kedvelt és gyakran fogyasztott alapanyagokról van szó, a legtöbb nemzet konyhájában megtalálhatók, miközben gazdasági jelentőségük sem elhanyagolható. Ám egészségügyi és környezetvédelmi szerepük felett sokszor elsiklottunk – a hüvelyesek nemzetközi éve ebben hoz változást.

Rendezvények, kampányok és kiadványok sora mutatja be világszerte egész évben a hüvelyesek előnyeit és a bennük rejlő lehetőségeket. A FAO honlapján pedig már több nyelven, köztük magyarul is találunk sok hasznos információt a hüvelyesekről - mától magyar nyelven is letölthető egy általános összefoglaló és meglepő tényeket, érdekességeket bemutató infografika.

Egy tál lencse

„Amikor egy egyszerű lencselevest eszünk ebédre, nem igazán gondolunk bele, hogy mennyi vitamin (C-vitamin, béta-karotin) vagy épp ásványi anyag (vas, magnézium, foszfor) van abban a tál ételben" - Eleonora Dupouy, a FAO élelmiszerbiztonsági szakértője szerint. - „A hüvelyesek egészséges és megfizethető hozzávalói egy változatos étrendnek."

Ám ezzel nem ér véget a hüvelyesek előnyös tulajdonságainak sora. A hüvelyesek nemcsak kivesznek a talajból, hanem mondhatni „vissza is adnak." „Nitrogénmegkötő tulajdonságuk a vetésforgó módszerével kombinálva szinte újjáéleszti a talajt" - hívta fel rá a figyelmet Avetik Nersisyan, a FAO növénytermesztési szakértője. - „Vagyis termesztésük kevesebb műtrágyát igényel, ami lényeges szempont a környezet védelmét és a fenntarthatóságot tekintve."

A gazdák szerte a világon már évezredek óta felismerték és ki is használják ezt a termelésben. Napjainkban pedig a fenntarthatóan termeszthető hüvelyesek szerepet játszhatnak a klímaváltozás elleni küzdelmünkben.

Forrás: FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Iroda

Kapcsolódó cikkek

Érdemeikért küzdenek a hüvelyesek

Csicseri, borsó, bab, lencse...

13+1 tény az élelmezés helyzetéről

Receptek - török lencseleves