Egyszer se vedd, ne fogadd el

Ha így folytatjuk, 2050-re több lesz a műanyag, mint a hal a tengerekben! Ne hagyjuk, hogy így legyen! Visszaszámlálás indul – tűnjön el a műanyag szemét az 50. Föld napjáig, 2020-ig. Van rá esély, ha mindenki változtat. Ne várj másra, kezd ma!

Alig 70 éve kezdődött a műanyagok tömeggyártása, és ma már 8,3 milliárd tonna műanyag terheli a környezetet. Ebből 6,3 milliárd tonna kerüla szemétbe. A hulladéknak csak 9%-át hasznosítják újra, 12%-át elégetik, a maradék 79% (5,5 milliárd tonna) pedig szemétlerakókban, illetve a természetben, vizeinkben végzi. Egyre több készül, évente már közel 400 millió tonna új (nem újrahasznosított) műanyag termékkel árasztják el a piacot a vegyi gyárak a BBC szerint.

Ha így folytatjuk, egyre több lesz a termelés és a hulladék. Ha így folytatjuk, 2050-ben már 12 milliárd tonna műanyag hulladék terheli a lerakókat, illetve a környezetet. Ha így folytatjuk, ez vár ránk a Világgazdasági Fórum grafikája szerint:

Az ábra is jelzi, ha így folytatjuk, 2050-re annyi lesz a műanyag a tengerekben, mint a hal! Már ma is hatalmas műanyag szemétszigetek lebegnek a Csendes-óceán vizein, és az ún. mikroműanyagok már ivóvizünkben is megjelentek.

Műanyag mossa a tengerek partját, és műanyag van a tengeri teknősök több mint felének gyomrában, a tengeri madarakénak pedig majdnem mindegyikében. A mindent beborító, nem lebomló műanyag egyaránt veszélyezteti a vadvilág és az ember egészségét, ahogy mindezt a Műanyag bolygó c. dukomentumfilm is alátámasztja.

Egyszer se vedd, ne fogadd el

Ennyit lehetetlen újrahasznosítani, elégetni, eltemetni – egyetlen lehetőség marad: mondj nemet az egyszer használatos kényelmi műanyagokra. Ha sokan visszautasítjuk, nem éri meg gyártani, és akkor a hulladék is kevesebb lesz.

Palack, pohár, evőeszköz, szívószál, zacskó… minden nap! Kérlek, írj, hogyan kezded! Összegyűjtjük és közkinccsé tesszük a jó gyakorlatokat.

Nézzünk körül, hányféle műanyag vesz körül bennünket, mennyit és milyet dobunk ki naponta.

Forrás: EarthDay 

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

10 sokkoló tény a műanyagról

Egymillió fogy percenként palackból

Nincs ingyen zacskó

Szívószál – 500 év 20 perc élvezetért

Szavazz – mit tennél a Föld napján?

Aggasztó műanyag-invázió a Földközi tengerben is

Műanyagot iszik az egész világ

Műanyag: a tengerek réme – film

Kínának már nem kell a szemetünk

Nyomot hagyunk… szemét ügy

Elpusztíthatatlan mérgek – film

Még mindig műanyag

Az emberiség legnagyobb dilemmája