Kínának már nem kell a szemetünk

Miközben ma már évente közel 8 millió tonnával nő a műanyag mennyisége, és újabb óriási szemétszigetet fedeztek fel a Csendes-óceánon, Kína bejelentette, hogy 2017 végétől lezárja határait a feldolgozásra érkező szállítmányok előtt. PET-palackokat sem fogad többé.

A pekingi vezetés a városokat elborító szmog miatt drasztikus intézkedésekre szánta el magát a levegőtisztaság védelmében, ennek része a mostani lépés. Kína már értesítette a Világkereskedelmi Szervezetet (WTO), hogy 2017 végétől leállítja a hulladékimportot, és sem papír, sem műanyag szemetet nem lehet bevinni az országba, sőt kohósalakot, hamut, fém- és textilhulladékot sem.

A tiltással a globális hulladéküzlet legnagyobb szereplője vállal önkorlátozást – eddig Kína bonyolította le a világ hulladékfeldolgozásának 56%-át, őt Hongkong követi. Csak műanyagból tavaly 7,3 millió tonnányit szállítottak az országba, annak kb. 10-10%-a Japánból és az Egyesült Államokból érkezett.

A polietilén, a polisztirol és a PVC is tiltólistára kerül, a PET-palack-zúzalékot szállító hajók sem rakodhatnak ki a kínai kikötőkben. Csupán az Egyesült Államokban több tízezer munkahely megszűnéséhez vezet a tilalom, Kínában százezrekre lehet tenni a veszélyben lévő munkahelyek számát.

Újabb óriási szemétsziget a Csendes-óceánon

Félő, hogy Kína visszalépése növeli az illegális lerakás veszélyét, ami a tengereket is érinti. Egy új szemétszigetről számolt be Charles Moore és csapata a Csendes-óceán déli részén folytatott hat hónapos expedíciójukról visszatérve. A déli óriássziget kiterjedése 2,5 millió négyzetkilométer. Összehasonlításképp: ez nagyobb, mint Grönland területe, Magyarország pedig 27-szer elférne rajta.

Más hasonló óceáni szemétszigetektől eltérően ez elsősorban apró, gyakran mikroszkopikus méretű darabkákból áll. Ám ezekből olyan sokat hordtak össze a világ minden tájáról az óceáni áramlatok, hogy az már kisebb kontinensnyi méretűvé állt össze.

Moore fedezte fel a már jól ismert 1-1,5 millió négyzetkilométeres nagy csendes-óceáni szemétszigeteket is az 1980-as évek végén az északi féltekén. Az erős áramlatokkal körülölelt vizeken kialakuló szemétszigetek egyre súlyosbodó problémáját jelzi, hogy az ENSZ múlt hónapban tartott Óceánkonferenciáján a tudósok már arra figyelmeztettek, hogy az óceáni szemét össztömege 2050-re meghaladhatja az óceán halainak mennyiségét.

Akár 1000 évig velünk marad

60 év alatt rengeteg műanyagot gyártott a világ, és csupán 9%-át (!) hasznosították újra, 12%-át pedig elégették az 1950 és 2010 között termelt 9 milliárd tonnának – ismertette Roland Geyer, a műanyagok tömegtermeléséről készült első nagyszabású globális elemzés vezető szerzője." – "Hatalmas mennyiségről van szó, amely széttöredezve akár több ezer évig megmaradhat a környezetben."

Ha tovább folytatódik a jelenleg évi 8 millió tonnányi termelés, 2050-re már több mint 13 milliárd tonna műanyagszemét halmozódik fel a szeméttárolókban és a környezetben – hangsúlyozta Geyer.

A műanyag hulladékok legalább 663 fajtája számít veszélyesnek – szinte mindegyik fajtája kőolaj alapú vegyipari termék, és mikroszennyezésük jelen van már ivóvizünkben.

Ha kevesebbet vennénk, kevesebb készülne és a hulladéka is kevesebb lenne.

Forrás: FNA/MTI/greenfo.hu/index

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

10 sokkoló tény a műanyagról

Minek a szemetes, ha nincs szemét

Szívószál – 500 év 20 perc élvezetért?

Műanyagot iszik az egész világ

Műanyag: a tengerek réme

Elpusztíthatatlan mérgek

Még mindig műanyag

Nyomot hagyunk – hulladéktenger

Fogy az olcsó olaj. Sokba lesz ez nekünk