Műanyagot iszik az egész világ

Láthatatlan, mikroméretű műanyag rostok szennyezik a városi csapvíz 83%-át világszerte, és a palackozott víz sem mentes a műanyagtól - az ivóvíz műanyagtartalmát most első ízben vizsgálták. A mikroműanyag-szennyezés globálisan érinti vizeinket - egyre több lesz bennünk is a műanyag.

Korábban nem ismert műanyagszennyezést találtak a városi csapvízben világszerte. Az öt kontinensen begyűjtött minták 83%-ában jelen voltak a műanyag mikrorostok, a szennyezés az Egyesült Államokban eléri a 92%-ot, míg Európában 72%-os - tette közzé a tényfeltáró újságírással foglalkozó, amerikai központú Orb csoport.

A kutatás, amelyet egy közegészségügyi szakember vezetett a Minnesotai Egyetemről, kimutatta, hogy az amerikai Capitolium termeinek csapjaitól az ugandai Viktória-tó partjáig nők, gyerekek, férfiak és kisbabák isznak műanyagot minden pohár vízzel.

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint a csapvíz mikroműanyagokkal való szennyezettségéről szóló jelentés rámutat, hogy a műanyagszennyezés már abszolút mindent elért. "Tudjuk, hogy a műanyag visszatér hozzánk a táplálékláncon keresztül. És most már azt is, hogy az ivóvizünkön keresztül is. Van ebből kiút?" - idézte az Orb-jelentés a Nobel-békedíjas Muhammad Junusz bangladesi közgazdászt, a szegény kisembereknek mikrohiteleket nyújtó Grameen Bank alapítóját.

A világtengerekben lebegő mikroműanyag jelenlétét már több kutatás is kimutatta, az ivóvíz műanyagtartalmát azonban első ízben vizsgálták. Az Orb-jelentés egyik szerzője, Sherri Mason szerint a palackozott víz sem mentes a műanyagtól, és csak palackosból percenként egymillió fogy világszerte!

A hazai folyók is szennyezettek

Csak a Felső-Tiszán vélhetően több millió mikroplasztik úszik le óránként! A 2017 júliusában, az V. PET Kupa keretében a Tiszán vett víz- és üledékminták eredményei szerint köbméterenként 4,9 db 300 mikrométernél nagyobb, de 2 mm-nél kisebb, míg 62,5 db 15 és 300 mikron közé eső részecske található a Tiszában.

Ez a mennyiség a nemzetközi eredmények tükrében is jelentős, hiszen a 300 mikrométernél nagyobb tartományban a Duna ausztriai szakaszán 0,3 részecskét, olaszországi tavakban 1-4 részecskét, míg a Rajna iparosodott szakaszán 15-20 részecskét mutattak ki köbméterenként.

A megoldás nem a palackos - mondj nemet a műanyagra, ha csak teheted.

Forrás: MTI/theguardian/laboratorium.hu

Kapcsolódó cikkek

Műanyag: a tengerek réme

Egymillió fogy percenként palackból

3 liter csapvíz kell 1 liter flakonoshoz?

Kínának már nem kell a szemetünk

Nyomot hagyunk - szemét ügy II.

Szívószál - 500 év 20 perc élvezetért?

Mit tehetsz Te - heti kihívások