Szívószál – 500 év 20 perc élvezetért?

2,5-szer körbeérné a Földet, annyi szívószálat használnak csak a magyarországi vendéglátóhelyek – évente! Ebben nincs benne a háztartásokban és a fesztiválokon fogyó mennyiség. Amerikában naponta fogy ennyi! És ez csak a szívószál! Kinek éri meg ez a „szívás”?

Egy átlagos szívószál használati ideje körülbelül 20 perc, míg lebomlási ideje 500 év. De vajon hova kerül ez a kényelmünket szolgáló, rövid életű luxuscikk?

Jó esetben hulladéklerakókba, néha a szelektív kukába, ám nagyon gyakran tengerekben, óceánokban, tavakban végzi, ahol súlyosan veszélyezteti a vízi élővilágot. A többnyire polipropilén szálat a legkisebb szellő is könnyen felkapja. A vízen lebegő műanyagcsík a csatornákon, folyókon át jut a tengerekbe, ahol akár egy teknősbéka orrában is landolhat, vagy halak és tengeri madarak gyomrában.

Megéri ez nekünk? Van akkora élvezet egy ilyen "szívás", hogy beáldozzuk érte egy olyan ökoszisztéma alapjait, aminek a csúcsán mi vagyunk? Megéri, hogy az idők során mikrorészecskékre bomló szívószál vegyi összetevőit a táplálékláncon át végül a tányérunkra kerülve befaljuk?

szívószál nélkül is finom

Van, amikor megalapozott a használata, például bizonyos betegségek esetén, de legtöbbször (akárcsak az eldobható poharaké) értelmetlen divat vagy túlzásba vitt higiéniai intézkedés. Csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el, ennyi szívószál 2,5-szer körbeérné a Földet.

Éppen ezért számos országban – köztük nálunk is – figyelemfelhívó kampány indult a szívószálak ellen. A londoni Soho 72 étterme vállalta már, hogy csak akkor ad, ha a vendég külön kéri. A kaliforniai Berkeley városa rendeletileg btiltotta az eldobható fajtát, a sydney-i strandokon pedig aláírásgyűjtés folyik a betiltása érdekében.

Mondj nemet rá Augusztustól kezdve

Bár tengerpartunk nincs, de a Balaton, a Duna vagy a Tisza élővilágát ugyanúgy veszélyezteti a vízbe kerülő szívószál. A Felelős Gasztrohős Szívószálmentes augusztus kampánya a naponta fogyó hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok környezeti káraira hívja fel a figyelmet.

Szívószál nélkül is finom! - a civil szervezet kezdeményezéséhez idén is csatlakozott 50 fenntartható minősítésű vendéglátóhely, ahol nem kell már jó előre mantráznunk, hogy szívószál nélkül kérjük az italunkat, sőt idén néhány strand és mozi büféje (a balatonalmádi Nereus Park Hotel strand büféje, a makói Hagymatikum, a szegedi Belvárosi Mozi, a dunaújvárosi Dózsa Mozicentrum és a budapesti Kino Café) is.

Mondj nemet a műanyag szívószálra és minden eldobható műanyagra, zacskóra, palackra - egészségedért, a vadon élők jólétéért, a környezetért, jövőnkért.

Forrás: greenfo.hu

Kapcsolódó cikkek

10 sokkoló tény a műanyagról

Egymillió fogy percenként palackból

Még mindig műanyag

Műanyag - a tengerek réme - film

Zacskómentes világnap - július 3.

Élj műanyag nélkül – könnyebb, mint hinnéd

Mit tehetsz még - heti kihívások