Példa nélküli gyorsasággal melegszünk

Már 2040-re elérjük a kritikus 1,5 Celsius-fokot, sőt a század végére a veszélyes 3 fokot, ha a világ nem hoz gyors és jelentős intézkedéseket – áll a klímakutatók legújabb jelentésében. 10 évünk maradt a cselekvésre, mivel a klíamegyezmények ellenére rendületlenül nő a világ légkört melegítő kibocsátása - a magyar is. (A klímaváltozás csak tünet, túlfogyasztásunk következménye.)

A felmelegedés jelenlegi sebességével számolva a globális középhőmérséklet már a 2040-es években elérheti a kritikus 1,5 fokot – olvasható az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) ma közzétett jelentésében, amely az eddigieknél sötétebb képet fest a klímaváltozás hatásairól.

Ha a világ nem hoz gyors és jelentős intézkedéseket, és nem csökkenti sürgősen és radikálisan a légköri szén-dioxid mennyiségét, akkor alig 20 év múlva túllépjük a kritikus 1,5 fokos küszöböt. Ebből ráadásul 1 Celsius-fokot már "teljesítettünk".

A 2015-ben 195 ország által aláírt párizsi klímaegyezmény célul tűzte ki, hogy a globális felmelegedést lehetőség szerint az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokon belül, vagy legalább 2 Celsius-fok alatt kell tartani. (Megjegyz.: Ha a Párizsban vállaltakat minden ország betartaná, akkor is legalább 3,5 fokkal emelkedne az átlaghőmérséklet 2100-ig, márpedig a vállalások teljesítése nehezen halad, az USA pedig ki is hátrált az egyezményből.)

A 2 fokos határ nem biztonságos

A jelentés rámutat, hogy jelentős különbség van a 1,5 és a 2 fokos felmelegedés között – a 2 fokos felmelegedés nem biztonságos határ, mert az eddig előre jelzettnél és vártnál sokkal nagyobb pusztítással járna. Az extrém időjárás, a gyakoribb és hosszabb hőhullámok miatt jelentősen növekedne a halálozások száma; számottevően károsodna az infrastruktúra, az épületek és a gazdaság; tovább gyorsulna a növény- és állatfajok kihalása; az élelmiszer-termelést pedig hol az aszály, hol a hirtelen lezúduló extrém csapadék tenné tönkre, tömeges elvándorlást okozva.

Ha 1,5 helyett 2 Celsius-fokkal emelkedne az átlaghőmérséklet, az újabb 10 cm-rel növelné 2100-ra a tengerek szintjét, az Északi-sarkvidéken nem egy évszázad, hanem egy évtized múlva lenne jégmentes a nyár, sokkal nagyobb károkat szenvednének a beporzó rovarok és a korallok, ez utóbbiak populációja nem 70-90%-kal csökkenne, hanem 2 foknál már teljesen eltűnne, és a durvább aszályok, erdőtüzek, vízhiány miatt jelentősen nőne az elvándorlás is az IPCC jelentése szerint.

"Gyors, széles körű és példa nélküli" változások

A 1,5 Celsius-fokos limit megtartásához viszont "gyors, széleskörű és példa nélküli" változásokra van szükség a termőföld- és az energiahasználatban, a városok kialakításában, üzemeltetésében, valamint az ipar, az építkezés, a szállítás területén, csökkentve a túlfogyasztást.

A 1,5 Celsius-fokos határ betartásához 2030-ra 45%-kal kell csökkenteni globális szén-dioxid-kibocsátás mértékét (a 2010-es mértékhez képest), 2050-re pedig nullára kell leszorítani.

Ehhez az áramellátásban a jelenlegi 25%-ról 70%-ra kell növelni a megújuló energiák arányát 2050-re. A szén-dioxid-leválasztás és -visszasajtolás (CCS) technológiájának használatával a gázüzemű erőforrások aránya 8%-ra csökkenthető a jelentés szerint, a szénüzeműeké pedig 0-2% közöttire.

Ha az átlaghőmérséklet növekedése túllépi a 1,5 Celsius-fokot, további szén-dioxid-csökkentő technikákra lesz szükség. Az olyan csökkentő intézkedések hatékonysága, mint az erdőtelepítés, a bioenergia-használat és a szén-dioxid tárolása azonban nem teljesen bizonyított, illetve azok bizonyos kockázattal is járhatnak a jelentés szerint.

A több mint 6000 tudományos anyag feldolgozásával és több ezer szakértő közreműködésével készült jelentés rámutat, hogy 0,5 fok további melegedés elkerülése jelentős gazdasági és társadalmi veszteségektől védi meg Földünk lakosságát, segíthet a szegénység felszámolásában, élhetőbbé teheti lakóhelyeinket, egészségesebbekké teheti az embereket és hatalmas új üzleti lehetőségeket jelenthet a vállalkozóknak - nyilatkozta az IPCC-jelentés egyik szerzője, Ürge-Vorsatz Diána klímakutató.

Magyarország túlfogyaszt - kevéssé klímabarát

Az EU-n belül Magyarország számít az egyik legkevésbé klímabarát gazdaságnak: a kormánynak nincs elfogadott klímastratégiája, se környezetvédelmi minisztere, az elmúlt években nőtt a hazai szén-dioxid-kibocsátás, a légszennyezés, a hőség, az energiahatékonysági és zöldenergia-vállalásaink pedig a legalacsonyabbak közé tartoznak Európában. Túlfogyasztásban túlléptük a világátlagot.

Forrás: euronews/IPCC/FNA

Kapcsolódó cikkek

Melegszünk. Megállíthatatlanul, ha nem lépünk

Megállíthatatlanul olvad Észak

A rekord jégolvadás globális veszélyt jelent

Rekorddöntő kibocsátás – dől a dominó?

Kifizetődő lenne 1,5 fokon tartani a felmelegedést

Mától már a jövőnket éljük fel - túlfogyasztás napja

2015, 2016 és 2017 volt eddig a három legmelegebb év

Már 2050-re elérhetjük a 2 fokot?

Mit tehetsz Te - heti kihívások