Európa megfagy, a sarkvidék meg olvad

A sarkvidék rendellenes időjárása Európában is érezteti hatását. Míg Európában sorra dőlnek meg a hidegrekordok, és a hetek óta fordítva haladó Golf-áramlat hűti Angliát, addig Izlandon élvezik a +7 fokos „tavaszt”, és Szibériában néhol 35°C-kal is melegebb volt sok évtizedes átlagánál a február.

Noha sokan a régi, kemény telek visszatérését látják a zord európai időjárásban, a tudósok szerint ez inkább arra utal, hogy Európában történik az, aminek a sarkvidéken kellene történnie. A világ legészakibb meteorológiai állomásán, a Grönland északi csúcsán lévő Kap Morris Jesupon mostanában időnként melegebbet mértek, mint Londonban vagy Közép-Európában.

Az Arktisz téli sötétségbe borult telének hőhulláma – mely hideget és sok havat hozott Európába – lehet, hogy egyszeri különlegesség, ám a tudósok aggódnak, hogy a globális felmelegedés megzavarta a sarki örvényt, a jeat stream kiterjedt légáramlás-rendszerét, mely eddig izolálta a fagyos északot.

Az Északi-sarkot márciusig nem éri napsütés, ám a meleg légáramlat februárban sok évtizedes átlagánál néhol 35°C-kal is magasabbra hevítette a levegőt Szibériában. Noha a vasárnap mért 6,1°C-os csúcs a grönlandi Kap Morris Jesupon nem számít rekordnak, ám a korábbi 2011-es és 2017-es két rekordérték csak pár órán át tartott. Múlt héten azonban már a 10. napja volt, hogy az állomáson legalább a nap egy részében fagypont fölötti hőmérsékletet észleltek. Grönlandon idén eddig 61 óra telt el fagypont fölött, ami már most a háromszorosa a 2017-ben összesen mért fagymentes óráknak.

"Ez még az anomáliák között is kiugró, annyira meghaladja az átlagot, hogy aggódhatunk, további meglepetések jönnek, ha az ember továbbra is piszkálja a dühös fenevadat, a Föld klímáját. Az Északi-sarkvidék vészcsengőnek számít a klímaváltozásban, mert itt felerősödnek az ember okozta melegedés hatásai" – mondta Michael Mann, a Pennsylvaniai Állami Egyetem földtani központjának igazgatója.

Melegebb sarkkör, hidegebb kontinensek

"A kiugró hőmérsékleti értékek normális időjárási jelenségnek számítanak, a mostani azonban nagyon sokáig tartott, és nagyon meleg volt" – mondta Ruth Mottram, a dán meteorológiai intézet szakembere. A jelenség okait most vizsgálják, főként azt, hogy a meggyengült sarki örvény lehet-e a háttérben, mert ezeknek az ún. futóáramlásoknak a viselkedése extrém időjárási szélsőségeket okoz. Az örvény az Északi-sarkvidék és a tőle délre eső szárazföldek közötti hőmérsékleti különbségtől függ, ami egyre kisebb, mert a sarkvidék gyorsabban melegszik, mint a Föld bármely más területe.

Míg az átlagos globális melegedés 1°C-os, az Északi-sarkvidéken majdnem 3°C-os, ami a jégtömegek olvadásával jár. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA adatai szerint az északi jég most évtizedenként 13,2%-kal csökken, ami egyre nagyobb nyílt vízfelületet és magasabb hőmérsékletet eredményez. A sarki örvény gyengülése miatt egyes tudósok elmélete szerint a "melegebb sarkkör, hidegebb kontinensek" időszaka következik, amit ugyan még sokan vitatnak, jelenleg mégis ez tapasztalható Európában és Északon.

Angliában dideregnek, Izlandon pólóban piknikeznek

E szokatlan meteorológiai jelenség hatására hetek óta ellenkező irányban halad a telet enyhítő Golf-áramlat és a Brit-szigetekre sarki hideg tört be. Nem szibériai zimankó, csak mínusz 4-5 fok, de Angliában ezt, ahol nincs dupla ablak és vékonyak a házfalak, szokatlanul fagyosnak érzik. Ugyanakkor az északi Izlandon olyan szokatlanul meleg van, hogy pólóban piknikeznek az emberek, és a téli mínusz 10-20 fokokat váltó „tavaszi" +7 fokban kikerültek a kávézók teraszaira a virágládák, asztalok és székek.

A klímaváltozás csak tünet, túlfogyasztásunk következménye. Még tehetünk ellene.

Forrás: MTI/TheGuardian

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Megállíthatatlanul olvad Észak

2017 a Föld második legmelegebb éve

Kettévált a világ – extrém vagy szélsőséges?

Már 2050-re elérhetjük a 2 fokot?

A kritikus 6 fok – dokumentumfilm

Rekorddöntő kibocsátás – dől a domino?

Özönvíz előtt – DiCaprio filmje

Az emberiség legnagyobb dilemmája

A rekord jégolvadás globális veszélyt jelent