10 sokkoló tény a műanyagról

Több mikroműanyag van az óceánokban, mint csillag a Tejúton. Tönkreteszi bolygónkat és az embereket. Felhalmozódik az óceánokban, mérgezi ételeinket és ivóvizünket, és világszerte egyaránt károsítja ember és vadvilág egészségét és jóllétét.

TÉNY#1 - 8,3 milliárd tonna műanyagot gyártottunk az 1950-es évek, a műanyag elterjedésének kezdete óta. Az évente gyártott műanyag súlya közel megegyezik az egész emberiség súlyával.

TÉNY#2 - Minden valaha gyártott és kidobott műanyag létezik még valahol valamilyen alakban vagy formában a Földön (kivéve azt a kis hányadát, amit elégettek).

TÉNY#3 - A műanyagok 91%-a új termék, azaz nem újrahasznosítottból készül. Mivel a műanyagok többsége nem bomlik le teljesen, ezért darabjaik több száz, sőt több ezer évig velünk maradnak.

TÉNY#4 - Naponta 500 millió műanyag szívószálat használnak el csak Amerikában. Sorba rakva ez a mennyiség kétszer körbeérné a Földet.

TÉNY#5 - Minden percben közel 2 millió tonna egyszer használatos műanyag szatyor fogy világszerte.

TÉNY#6 - Műanyag szatyorból 100 milliárdot használnak el évente csak Amerikában. Egymáshoz kötve ennyi zacskó 773-szor körbeérné az Egyenlítő mentén a Földet!

TÉNY#7 - Minden percben 1 millió műanyag palack fogy világszerte – és ha így folytatjuk, ez a szám eléri a félmilliárdot 2021-re! A palackoknak csak kevesebb mint a felét hasznosítják újra.

TÉNY#8 - Évente 8 millió tonna műanyag landol az óceánokban. Mindezt műanyag szemeteszsákokba töltve a tengerpartok minden négyzetcentijére 5 teli zsákkal jutna... vegyesen minden évben.

TÉNY#9 - Több mikroműanyag van az óceánokban, mint csillag a Tejúton.

TÉNY#10 - Ha a műanyaggyártás üteme nem lankad, akkor 2050-re a műanyag szemét súlya többet nyom majd a halak súlyánál.

Ne hagyjuk, hogy így legyen! Visszaszámlálás indul – tűnjön el a műanyag szemét az 50. Föld napjáig, 2020-ig. Van rá esély, ha mindenki változtat. Egyszer se vedd, ne fogadd el. Ne várj másra, kezd ma! Könnyebb, mint hinnéd!

Forrás: EarthDay

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Egyszer se vedd, ne fogadd el

Élj műanyag nélkül - könnyebb, mint hinnéd I.

Kínának már nem kell a szemetünk

Műanyag: a tengerek réme – film

Műanyag bolygó – film