Rendezvények a világban

Több mint egymilliárd ember cselekszik egy időben 192 országban - a Föld napja ma már a világ legnagyobb környezeti eseménye. Csatlakozz! Tégy az éghajlatváltozás ellen. minden héten.

 

2024 - NEM A MŰANYAG FÖLDRE!

2024. április 22. (hétfő)
33. Föld napja itthon és 53. világszerte

60/40 kihívás - a műanyaggyártás 60%-os csökkentése 2040-re. A többnyire örökre velünk maradó műanyagok, megbontva a földi élet kényes egyensúlyát, veszélyeztetik az ember, az élőlények és a környezet egészségét. Mikroműanyaggá töredezve bekerülnek a táplálékláncba, ételeinkbe, italainkba, szervezetünkbe. Szüntessék meg az egyszer használatos műanyagok gyártását, tegyünk meg mindent egy műanyagmentes világ felépítéséhez. Hallassuk a hangunk, és cselekedjünk. Együtt sikerülni fog!

Bővebben: https://www.earthday.org/earth-day-2024/

 

***

 

 

2023 - FEKTESS BE BOLYGÓNKBA

2023. április 22. (szombat)
33. Föld napja itthon és 53. világszerte

Idén folytatódik a tavaly indult Fektess be bolygónkba! kihívás - még sokat kell tennünk egy élhető Földért, egy élhető jövőért, a nettó zéró kibocsátás eléréséért. Lehetetlen a végtelen fogyasztás egy véges bolygón. Nagyon sok apró és nagy lépés van, amit megtehetsz, hogy jobb világot teremts mindenki számára. Mit fogsz csinálni? Együtt mindenkiért, mindenért, minden nap...

Bővebben: https://www.earthday.org/earth-day-2023/

 

2022 - FEKTESS BE BOLYGÓNKBA - EGY ÉLHETŐ FÖLDÉRT!

2022. április 22. (péntek)
32. Föld napja itthon és 52. világszerte

Cselekednünk kell (merészen), MOST és EGYÜTT! Itt az alkalom, hogy a Földet, élhető jövőnket szem előtt tartva megváltoztassunk szinte mindent - az üzleti környezetet, a politikai légkört és az éghajlatot védő lépéseket. Nagyon sok apró és nagy lépés van, amit megtehetsz, hogy jobb világot teremts mindenki számára. Mit fogsz csinálni? Együtt mindenkiért, mindenért, minden nap...

Bővebben: https://www.earthday.org/earth-day-tips/

 

2021 - ÁLLÍTSUK HELYRE FÖLDÜNK EGYENSÚLYÁT!

2021. április 20-22. (kedd-csütörtök)
31. Föld napja itthon és 51. világszerte

Háromnapos online globális klímacsúcsot szervez az earthday.org és parnerszervezetei a Föld napján, előkészítve a világ vezetőinek rendezendő Föld napi online klímacsúcsot. Április 20-án négyórás globális ifjúsági online klímacsúcs nyitja az eseménysort fiatal klímaaktivistákkal, köztük Greta Thunberggel. "Nemzedékünk jövője a tét, és fontos, hogy a hangunk meghallgatásra kerüljön!" - mondta Alexandria Villaseñor, az Earth Uprising alapítója. Az április 21-i klímacsúcsot az Education International vezeti a klímatantárgy és oktatás szükségességéről és az oktatók kulcsfontosságú szerepéről az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Április 22-én, a Biden-kormányzat globális klímakonferenciájával párhuzamosan az earthday.org több órás élő panelbeszélgetésekkel, számos témát felölelő különleges előadásokkal támogatja és ösztönzi a világ vezetőit cselekvésre, rendszerszintű változtatásra.
Csatlakozz a világ legnagyobb környezeti eseményéhez!

Bővebben: https://www.earthday.org/earth-day-2021/

 

FÖLD NAPJA 2021 ONLINE KÍMACSÚCS - 40 ORSZÁG

2021. április 22-23. (csütörtök-péntek)
31. Föld napja itthon és 51. világszerte

Joe Biden amerikai elnök és kormánya a párizsi klímaegyezmény aláírásásnak 5. évfordulóján Föld napja 2021 klímavédelmi csúcstalálkozót szervez 40 meghívott országgal, köztük Kínával és Oroszországgal. Az online tanácskozásra meghívást kapott több európai és más kontinensen lévő olyan ország, amelyek a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás káros hatásainak. Az Egyesült Államok a Föld napján közzéteszi üvegházgáz-kibocsátásának 2030-ra kitűzött új mérséklését is, és új mérséklési vállalásokra biztatja a 40 résztvevő országot is. Jelenleg Kína a világ legnagyobb károsanyag-kibocsátója, a második az Egyesült Államok, Oroszország pedig a negyedik.
A kétnapos csúcstalálkozót bárki egyenes adásban nézheti majd az interneten.

Bővebben: https://www.earthday.org/will-bidens-restoration-presidency-restore-the-climate-opinion/ és https://joebiden.com/climate-plan/

***

 

2020 - TEGYÉL MA EGY JOBB HOLNAPÉRT!

2020. április 22. (szerda)
30. Föld napja itthon és 50. világszerte

50 éve, 1970 áprilisában volt az első Föld napja természeti környezetünk védelméért, fél évszázada tudjuk, hogy mit kellene tennünk, mert a természet szolgáltatásai, a tiszta levegő, a tápdús talaj, a kiszámítható klíma... nélkül nem élhetünk. Sebezhetőségünkre figyelmeztetett a koronavírussal a természet - az idei lesz az első digitális, önszerveződő, közösségépítő Föld napja! Tegyünk végre, kezdjük ma!

Bővebben: https://www.earthday.org/earth-day-2020/

 

***

 

2019 - TÉGY A SOKFÉLESÉG MEGŐRZÉSÉÉRT!

2019. április 22. (hétfő)
29. Föld napja itthon és 49. világszerte

Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet az idei Föld napja felhívása a biológiai sokféleség megőrzésére. A fajok mára a vártnál százszor gyorsabban pusztulnak - a Földön található gerinces fajok populációi 58%-kal szorultak vissza 1970 óta, az édesvízi populációk pedig 81%-kal. Ha továbbra is ugyanígy használjuk a Föld erőforrásait, akkor 2020-ra már 67%-os veszteséggel számolhatunk. Védd a természet sokféleségét!

Bővebben: https://www.earthday.org/campaigns/endangered-species/earthday2019/

 

***

 

2018 - LEGYEN MŰANYAGMENTES A VILÁG! Mondj nemet a kényelmes eldobhatóra!

EGYSZER SE VEDD, NE FOGADD EL!

2018. április 22. (vasárnap)
48. Föld napja világszerte és 28. itthon

Ha így folytatjuk, 2050-re több lesz a műanyag, mint a hal a tengerekben! Ne hagyjuk, hogy így legyen! Visszaszámlálás indul – tűnjön el a műanyag szemét az 50. Föld napjáig, 2020-ig. Van rá esély, ha mindenki változtat. Ne várj másra, kezd ma!

 Bővebben: https://www.earthday.org/

 

 

***

 

2017 - TÁJÉKOZÓDJ, HOGY CSELEKEDNI TUDJ!

Tudj meg többet a környezet és éghajlat változásáról!

Tájékozódj, hogy cselekedni tudj! A 27. Föld napja javasolt témája a tájékozódás, tudásunk elmélyítése a környezeti és éghajlati kérdésekről, hogy tisztában legyünk a Földet fenyegető veszélyekkel. Cselekvésre ösztönző tudás és tájékozottság kell ahhoz, hogy érdemben fellépjünk környezetünk, jövőnk védelmében.

Tájékozódj, tégy a túlfogyasztás, az éghajlatváltozás ellen! Minden héten!

Bővebben: http://www.earthday.org/earth-day/earth-day-theme/

 

 

Legyen minden hétfőn Föld napja

Erre szólítanak fel mindenkit a Meatless Monday Movement, a húsmentes hétfő világmozgalom alapítói, mert heti egy zöldséges nappal sokat tehetsz a környezetért, egészségedért. Kezd szombaton, 2017. április 22-én, a Föld napján, és folytasd 24-én, hétfőn, egész évben minden hétfőn, vagy heti rendszerességgel a hét bármelyik napján a klímaváltozás ellen, a Földért, egészségedért. A húsmentes hétfő világmozgalomhoz már 44 ország csatlakozott, köztük Magyarország is a Föld Napja Alapítvány kezdeményezésére.

Bővebben: http://www.meatlessmonday.com/articles/meatless-monday-earth-month/

 

 

Séta a Tudományért - világszerte

2017. április 22-én, a Föld napján az Amerikai Egyesült Államokban "March for Science" (Séta a Tudományért) címmel felvonulnak a tudomány képviselői, tanítói, pártolói és lelkes követői, hogy felhívják a figyelmet a tudomány jelentőségére. Világszerte rengetegen csatlakoztak már a kezdeményezéshez, köztük több európai ország is, országonként akár több helyszínnel. Magyarországon is szerveződik a Föld napi Séta a Tudományért.

Bővebben: https://www.marchforscience.com/

 

NASA – fogadj örökbe egy darabka Földet

A NASA Föld napi felhívása, hogy fogadd örökbe a Föld egy darabkáját a Föld napjáig, hogy lásd annak színskálával jelzett környezeti állapotát – már 2017. április 6-tól kezdve választhatsz az elérhető 64 000 darab közül. Az örökbefogadásról kapott névre szóló, számozott „igazolást" nyomtasd ki online és oszd meg, hogy minél többen megismerjék a Föld ezen darabkáját a NASA adatai alapján - ahogy még soha nem láthatták.

Bővebben: https://climate.nasa.gov/news/2573/nasa-celebrates-earth-day-by-letting-us-all-adopttheplanet/

***

 

 

2016 - ÉTREND ÉS ÉGHAJLAT

klímaváltozás és erdőirtás - ültess fát a földért

Több mint 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya minden évben az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a városiasodás és a rossz erdőgazdálkodás miatt. A nemzetközi Föld Napja Hálózat arra biztat mindenkit, hogy ültessen fát, minél többet, gyerekei, unokái nevében is.

Fákat a Földnek felhívásuk célja, hogy 2020-ra, az 50. Föld napjára 7,8 milliárd fát ültessünk világszerte. Egy ember egy fát - mert addigra legalább 7,8 millárdan élünk a Földön.

A felhíváshoz a Föld Napja Alapítvány is csatlakozott. Kezdjük az ültetést április 22-én, a Föld napján.

Bővebben: http://www.earthday.org/earth-day/earth-day-theme/

 

Az év európai fája díjátadó a Föld napján, Brüsszel

2016. április 20. (szerda)
Helyszín: Európa Parlament

A magyar bátaszéki öreg tölgy lett az év európai fája - 72 653 szavazatot kapott. A 300-400 éves tölgyet a Rákóczi szabadságharc utáni szerb–horvát betelepítések idejében ültették.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyeket becsülnünk és óvnunk kell.

Az ünnepélyes brüsszeli díjátadóra a szervezők szeretettel várnak mindenkit.

Bővebben: http://evfaja.okotars.hu/

 

A nemzetközi klímaegyezmény aláírása, New York

2016. április 22. (péntek)
Helyszín: New York, Egyesült Államok
Esemény: a párizsi klímaszerződés aláírásának kezdete - legalább 55 országnak kellene ratifikálnia, hogy érvénybe lépjen.

Addig is hallgasd a dalt és hallasd a hangod, hogy azt meghallják a párizsi klímaszerződés leendő aláírói is. Hallják meg, hogy itt az idő a cselekvésre. A klímáért. A holnapért.

Bővebben: http://fna.hu/hir/dalafoldert

 

 ***

 

2015 - ÉVFORDULÓK ÉVE

25. Föld napja Magyarországon - 45. Föld napja világszerte

Idén ünnepli 25. évfordulóját a magyarországi Föld napja mozgalom, és ez a 45. évfodulója a Föld napja világmozgalomnak. Föld napja 2015 - a Nemzetközi Föld Napja Hálózat felhívása.

Bővebben: http://www.earthday.org/2015

 

Adjunk a Földnek - ültessünk egymillió fát, évelőt, magot a Föld napján

2015 április 22. (szerda)

A nemzetközi "Adjunk a Földnek" mozgalom egy ősi hagyományra emlékeztet - ha elvettél a természettől, gondoskodj arról is, hogy adj. Ültess bármit a Föld napján, ami szerves, évelő és jól érzi magát környezetedben. Évelő virágot, gyógynövényt, haszonnövényt, cserjét, gyümölcsfát vagy árnyat adó díszfát. Ültess a balkonon, a kertedben, szervezz közös ültetést az iskolában, a munkahelyeden, a településeden, hogy zöldebb környezetben élhessünk.

Bővebben: https://www.facebook.com/events/327883710751172/

 

húsmentes Föld napja világszerte

2015 április 22. (szerda)
Helyszín: világméretű megmozdulás

A nemzetközi húsmentes hétfő mozgalom legalább heti egy húsmentes napra ösztönzi a 45. Föld napját ünneplő 192 ország apraját nagyját, mivel ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megvédjük környezetünket az élhető jövő érdekében - hagyj fel minden állatival legalább egyszer egy héten.

Bővebben: http://www.meatlessmonday.com/earth-day-2015/

 

Az év európai fája díjátadó a Föld napján, Brüsszel

2015. április 22. (szerda)
Helyszín: Európa Parlament

A nemzetközi verseny idei győztese Észtország fája lett, a második helyet a magyarországi tatai nagy platán nyerte el, a harmadik Remolinar nyárfája lett Spanyolországból. Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyeket becsülnünk és óvnunk kell. Az ünnepélyes brüsszeli díjátadóra a szervezők szeretettel várnak mindenkit.

Bővebben: http://evfaja.okotars.hu/

 

***

 

 

2014

Zöld városok - tegyünk együtt a fenntarthatóságért

Föld napja 2014 - a Nemzetközi Föld Napja Hálózat felhívása.

Bővebben: http://www.earthday.org/greencities/earth-day-2014/

 

Ültess magot a Föld napján felhívás

2014. április 22. (kedd), 18 óra

A Jalagati Jóga Egyesület a nemzetközi UNIFY mozgalom felhívásához csatlakozva a Föld napján 1-1 mag elültetésére szólít fel minden hazai szervezetet, intézményt, hogy helyi idő szerint 18 órakor egyszerre mozduljon a világ a környezetért. A csatlakozó szervezetek mindegyikét feltüntetik az esemény honlapján található világtérképen.

Bővebben: http://unify.org/earthday

 

Föld napi poszter-konferencia, Beregszász

2014. április 23. (szerda)
Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola
90202 Beregszász, Kossuth tér 6., Kárpátalja, Ukrajna

A főiskola biológia, kémia, matematika és földtudományi tanszéke Föld napi poszter konferenciát szervez a főiskola hallgatóinak részvételével. A poszterek tartalma bármilyen tudományághoz kapcsolódó önálló kutatásra épülő, tudományos jellegű munka lehet.
Anyagleadási határidő: 2014. április 14.

Bővebben: http://www.kmf.uz.ua/hun114/index.php/meghivo/1623-foeld-napja.html

***

2013

Tégy az éghajlatváltozás ellen

Az éghajlatváltozás még mindig távoli problémának tűnik, a tény azonban az, hogy a felmelegedés már itt van, hatása az emberekre, állatokra, az épített és természeti környezetre egyaránt érzékelhető. És a változás tényei napról napra megsokszorozódnak. Szerencsére a cselekvés is megsokszorozódhat. Csatlakozz - együtt többet tehetünk az éghajlatváltozás ellen!

Bővebben: http://www.earthday.org/2013/ és http://www.earthday.org/2013/about.html

 

Föld napja: és mit teszel Te? csatlakozz!

Apró zöld vállalásokra buzdítanak mindenkit a Föld napja nemzetközi szervezői: internetes oldalukon
2 milliárd ígéretet szeretnének összegyűjteni Föld napjáig, 2013. április 22-ig. Zöld vállalásnak számít heti egy húsmentes nap vállalása, az izzók energiatakarékosra cserélése, az esővíz hasznosítása, Föld napi események szervezése, szénellenes petíciók körbeküldése, helyi termékek választása import helyett, az iskolai vagy otthoni kert gazdagítása...

A mozgalom a 2011. évi Föld napján indult, és együtt már elértük a több mint 1 milliárd zöld vállalást! Segíts elérni a 2 milliárdot!

Bővebben: http://www.earthday.org/takeaction/

 

Föld hónapja az Egyesült Államokban

2013. április 1. – április 30.

2013-ban Amerikában egy egész hónapot szentelnek arra, hogy széles körben terjesszék a környezeti tudatosságot, ösztönözzék a felelősségvállalást, az oktatás és a kötelezettségvállalás támogatását.

Csatlakozz Te is, tegyél többet a fenntartható jövőért!

Bővebben: http://www.earthday.org/earthmonth

 

Tisztítsuk meg a Csallóközt!

2013-ban is Föld napi tavaszi nagytakarítást szervez a Pro Regio Danubia Polgári Társulás. Idén is várják az összes csallóközi önkormányzat, iskola, óvoda és civil szervezet közreműködését.

Kesztyűk és szemeteszsákok 2013. március 15-ig igényelhetők ingyenesen a 0905 811 004 telefonszámon a Gulázsi Magánvállalat támogatásának köszönhetően.

Bővebben: http://www.parameter.sk/rovat/regio/2013/02/22/tisztitsuk-meg-csallokozt-2013-ban

***

2012

Föld napja: és mit teszel Te?

Apró zöld vállalásokra buzdítanak mindenkit a Föld napja nemzetközi szervezői: internetes oldalukon egymilliárd ígéretet szeretnének összegyűjteni a 2011. április 22-i Föld napjától az ENSZ 2012. június 22-i Rio de Janeiro-i fenntartható fejlődési konferenciájáig.

Már hétszázmillió felett jár a zöld vállalások számlálója: vállalásnak számít az izzók energiatakarékosra cserélése, Föld napi események szervezése, szénellenes petíciók körbeküldése, az iskolai vagy otthoni kert gazdagítása.

Bővebben: http://www.earthday.org/take-action

 

Föld napja 2012: 1 milliárd ember, 192 ország

Bővebben: http://www.earthday.org/