Mától már a jövőt éljük föl

Lassítsunk, mert már nem tud lépést tartani velünk a Föld. Az emberiség alig több mint 7 hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Mától a jövőnket éljük föl: úgy élünk, mintha 1,7 Földünk lenne. Föld csak egy van.

Évről évre egyre előbbre kerül a naptárban a túlfogyasztás napja, hiába minden kérés, figyelemfelhívás, hogy hamarosan nagy ára lesz ennek. Tavaly is már augusztus elején túlléptük az éves határt, míg 20 évvel ezelőtt „csak" szeptember végén. 50 éve, 1967-ben viszont még maradt is valamennyi természeti forrás a következő évre, akkor még elég volt 1 Föld az akkor élő 3,5 milliárd embernek.

2017-ben már augusztus 2-án átléptük a képzeletbeli piros vonalat. Jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,7 Földre lenne szükségünk. Ha így folytatjuk, 2030-ig már 2 Földre. Föld pedig csak egy van.

Lassítsunk – Föld csak egy van

Egyre nagyobb lábon élünk, és ez csak azért lehetséges, mert most még sokan élnek a Földön igencsak kis lábon. Viszont egyre többen leszünk, 2050-re már 9 milliárdan. Lassítanunk kell, mert nem lesz elég élelem, víz, természeti forrás ennyi embernek. Lassítsunk, mert a világátlagnál mi is jóval többet fogyasztunk a Föld forrásaiból, hiszen ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, ahhoz 1,92 Föld kellene.

Ma az emberiség ökológiai lábnyomának 60%-a szénlábnyom. Ha a szénkibocsátást megfeleznénk, akkor máris 3 hónappal, egészen pontosan 89 nappal később lenne a túlfogyasztás napja. Erre igenis van esély, és ez azt jelentené, hogy a jelenlegi 1,7 helyett elég lenne 1,2 Föld ennyi embernek.

Lassítsunk, éljünk jól kisebb lábon, hogy legyen élhető jövőnk. Lassítsunk, mert közelebb vagyunk a kritikus 2 Celsius-fokos határhoz, mint gondoljuk. Hiába a párizsi klímaszerződés, ha továbbra is így folytatjuk, már 2050-re elérjük a 2 fokot. Márpedig a szakértők egybehangzóan állítják, hogy 2 foknál több hőmérséklet-emelkedés beláthatatlan következményekkel járhat.

Egyszerűbb, mint gondolnád

Elég egy kis odafigyelés, és máris mérhetően jobban élhetsz kisebb lábon. Jó érzés, jót tesz léleknek, egészségnek és a Földnek. Kezd a túlfogyasztás napján egy vega ebéddel, és folytasd minden héten – 13 lábnyomcsökkentő ötlet, ami semmibe sem kerül, csak egy kis odafigyelésbe. Minden héten.

Forrás: FNA/EOD

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

Az emberiség legnagyobb dilemmája

Másodpercenként egy embert űz el a klímaváltozás

Vészesen nagy lábon élünk

Lábnyommérők

Már 2050-re elérjük a 2 fokot?