Veszélyben a sokféleség

Még soha nem élt ennyi ember és haszonállat a Földön, és még soha nem fogytak ilyen ütemben a vadon élők – helyzetjelentés a létünket is fenyegető 6. legnagyobb fajkihalásról május 22-én, a biológiai sokféleség világnapján.

Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a biológiai sokféleség világnapja és a biodiverzitás évtizede. Eddig kevés sikerrel, mert beléptünk egy új tömeges kihalás korába, ami az emberiség létét is fenyegeti. A fajok a vártnál százszor gyorsabban pusztulnak, a gerincesek a normálisnál 114-szer gyorsabban tűnnek el.

Ezt az idei Élő Bolygó Jelentés bizonyítékai is alátámasztják - a Földön található gerinces fajok populációi 58%-kal szorultak vissza 1970 óta, az édesvízi populációk pedig 81%-kal.

A drasztikus veszteség legfőbb oka az emberi tevékenység, az élőhelyek átalakítása, eltűnése. Ha változatlan módon és mértékben használjuk továbbra is a Föld erőforrásait, akkor 2020-ra már 67%-os veszteséggel számolhatunk.

Bár gyerekkönyveink, képernyőink még mindig tele vannak zsiráfokkal, farkasokkal és csimpánzokkal, a valóságban azonban már csak nagyon kevés maradt belőlük. A világon alig 500 ezer zsiráf, szürke farkas, csimpánz él összesen, ezzel szemben közel 2 milliárd szarvasmarha és házi kutya – meg 7,5 milliárd ember. Az emberiség valóban meghódította a világot.

Ha a Földön élő gerinceseket mérlegre tennénk, ma már a súly 1/3-át az ember tenné ki, másik 1/3-át pedig a haszonállatai, és csak 1/3 a vadon élőké. A jelenlegi rohamos fajkihalásért az iparszerű mezőgazdaság, az élőhelyek átalakítása a leginkább felelős a kutatók szerint. A legtöbb erdőt a takarmánytermesztés miatt vágják ki világszerte, de a pálmaolaj és az avokádó térhódítását is a sokféle fajnak otthont adó érintetlen erdők bánják.

Ahogy a fajok eltűnnek, azzal az olyan nélkülözhetetlen ökoszisztéma szolgáltatások is eltűnnek, mint élelemnövényeink beporzása a méhek által vagy a nedves területek öntisztulása.

Ám a folyamat talán még megállítható. A fajkihalás életmódunk, fogyasztásunk következménye, mi okozzuk, ezért csak mi tehetünk ellene. Csak egy bolygónk van, melynek természeti erőforrásai végesek.

Forrás: FNA

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

2017 madara, fája, rovara, hala, emlőse, vadvirága...

Az embert is érinti az új kihalási hullám

Eltűnt 420 millió madár

Magunk alatt a fát

Erdők világnapja

Hagyjuk a Földben