Ne vásárolj semmit pénteken!

A "Ne vásárolj semmit!" nap tiltakozás a túlfogyasztás ellen. Egy nap, hogy semmi feleslegeset ne vegyünk. Semmi olyat, amiből hamarosan kidobandó kacat vagy leadandó kalória lesz. Fogyasztói böjt, önkéntes „semmittevés”, séta, nevetés, ötletelés.

A "Ne vásárolj semmit!" napot 1992-ben Kanadában találták ki egyfajta lázadásként a fogyasztói kultúra ellen az Adbusters (Reklámirtók) szervezet fiataljai. A szemlélet azóta világszerte elterjedt. Magyarországon 2004-ben hirdette meg először a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A vásárlási szünnap – vagy más néven fogyasztói böjt, fogyasztásszünet, sőt semmittevő nap – fogyasztásunk környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet.

Az embernek ritkán jut eszébe, ha vásárol bármit, legyen az ruha, könyv, autó vagy étel, hogy annak előállítása, szállítása mennyi természeti erőforrást emésztett fel, és hulladéka milyen mértékben szennyezi környezetünket. Pláne, ha nincs is igazán szükségünk arra, amit épp megvettünk. Na, erre jó ez a nap, hogy legyen időnk végiggondolni, tényleg kell-e az a cucc, amit épp kinéztünk.

Miért péntek? Miért november?

Épp ezért ne vásárolj legalább egyszer egy évben semmit! Mikor? Minden év november utolsó péntekén. Miért péntek? Mert a statisztikák szerint a legtöbbet péntekenként vásárlunk. Miért november? Mert ilyenkor már javában zajlik a nagy karácsonyi csábítás, az üzletek, a reklámok mind-mind arra ösztönöznek, hogy vásárolj, gyakran feleslegesen, mert ajándék- és ételhegyek nélkül nem ünnep az ünnep.

Van néhány ötletünk

Tárgyak helyett ajándékozzunk belépőjegyet, bérletet múzeumba, színházba, koncertre, könyvtárba, állatkertbe vagy uszodába. Küldjünk ajándékvásárlás alóli felmentést, vagy együtt töltött értékes időre, például közös vacsorára, egész napos kirándulásra szóló ajándékutalványt. Ajándékozzuk azt, amihez értünk, amivel szívesen foglalkozunk. Ha tárgyat, akkor meg hasznosat. Például komposztládát. Készen is vehetünk, de magunk is elkészíthetjük.

Ötletelésre is jó a Ne vásárolj semmit! nap. Akár minden pénteken.

Persze ez az önkéntes fogyasztói böjt nem vonatkozik a létfenntartáshoz elengedhetetlen dolgokra, ezen a napon is nyugodtan vehetünk buszjegyet vagy ebédet a menzán.

Forrás: NVS/BND/FNA

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te? - minden héten

Túlhasználat

Lábnyomunk a Földön

Túlléptük a világátlagot - túlfogyasztásban

Kevesebb hússal több kiló fogy

Mától már a jövőt éljük föl - 2018. aug. 1.