Kevesebb hússal több kiló fogy

Fogyni szeretnél? Belevesztél a diéták és fogyókúrás tanácsok özönébe? Nem érdemes sok időt vesztegetni rájuk. Egyszerűen csak felezd meg a húsadagodat, és edd magad karcsúra. Ínyencek és Földet védők előnyben. Jelenleg átlag napi 177 gramm húst eszünk, pedig napi 56 gramm lenne az elég!

A húsmentes étrenden élők körében hatékonyabb a súlyvesztés, mint akiknek a diétájában sok a hús ... kevesebb hússal több mint 2 kg-mal többet fogytak ugyanannyi idő alatt, és ez nem kevés.


A vegetáriánusok átlag 2,02 kg-mal több súlyt vesztettek ugyanannyi idő alatt, mint a mindenevő fogyókúrázók. A vegán diétázók pedig, akik semmilyen állati eredetű élelmiszert – húst, halat, tojást, tejtermékeket, sőt mézet – sem fogyasztanak, átlag 2,52 kg-mal lettek karcsúbbak, mint a mindenevők - áll a Journal of General Internal Medicine belgyógyászati szakfolyóiratban közzétett tanulmányban.

„A vegetáriánus fogyókúrát követők súlyvesztése hatékonyabb, mint a húsos, mindenevő étrenden élőké" - szögezte le a kutatás vezetője, Ru-Yi Huang, a tajvani E-Da kórház munkatársa. (Akik számolták a kalóriákat, több súlyt vesztettek, mint akik nem számolták.)

A vegetáriánus étrend és a súlycsökkenés közötti összefüggést vizsgáló tajvani kutatás során 9-74 héten át 12 különböző diétát követő 1151 diétázó étrendjét és súlycsökkenését követték nyomon. A kutatás során külön figyelmet fordítottak az olyan népszerű diétákra, mint a sok húst javasló Atkins-diéta, valamint azokra, amelyeket az USA Nemzeti Koleszterin-tájékoztatási Programja és az Amerikai Diabétesz Szövetség ajánl.

Miért karcsúsít jobban?

Huang szerint azért eredményesebbek a súlycsökkentésben a húsmentes diéták, mert a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák sok rostot és kevés cukrot (glükózt) tartalmaznak, ezért hosszabb ideig tartó, könnyű emésztésük nem okoz hirtelen vércukorszint-emelkedést.

A tajvani tanulmány alátámasztja a londoni Imperial College 2010-es kutatását, amely 10 európai országban vizsgálta az étrend és az elhízás közötti összefüggést, és amely arra jutott, hogy a húsevés jelenlegi mértéke igencsak hozzájárul a súlygyarapodáshoz. (Egy 2013-as vizsgálat szerint pedig érdemes a húst például gombára cserélni, mert az eleve súlycsökkentő hatású.)

A klímának is jót tesz

Mi melegíti jobban a Föld légkörét: a közlekedés vagy a húsok, sajtok előállítása? Az állat-tenyésztés több felmelegedést okozó gázt termel, mint a közlekedés összkibocsátása (autók, kamionok, vonatok, repülők, hajók). Ha ez így megy tovább, 2050-ig 73%-kal nő a kibocsátás. A marhahús 14x jobban melegíti a klímát, mint a csirkehús. Nem kell lemondanod a húsról, a tejtermékekről – csak felezd meg a mennyiséget, és segíthetsz megmenteni a Földet. Kattints a képre.

Étkezési szokásaink megváltoztatásával nemcsak egészségesebbek és karcsúbbak leszünk - ezzel szénlábnyomunk is jelentősen csökken. Ez történt az első húsmentes világnapon világméretekben is. 

Magyarországon egy ember egy nap 177 gramm húst eszik. Ez kb. egy szelet rántott húsnak és némi felvágottnak felel meg - és ezzel a világátlag fölött fogyasztunk. Ez egészségünknek is árt, mert fejlődésben lévő, 55 kg-os kamasznak mindössze naponta 44 gramm fehérje elég, egy felnőtt nőnek napi 46 gramm, egy felnőtt férfinak pedig 56 gramm. Az egészségesnél háromszor több húst fogyasztunk. NAPONTA!

Ínyencek előnyben

Egy klímabarát étrend is lehet ínyenc, a gazdag hazai zöldség- és gyümölcskínálatból pillanatok alatt lehet új ízeket, változatos, sokszínű étrendet összedobni.

Mennyivel jobban hangzik reggelire diós cukkinikrémet, csicseripastát vagy lencsekrémet mártogatni friss zöldséghasábokkal, mint napról napra vajas vagy margarinos, sajtos-sonkás kenyeret majszolni. És ez csak a reggeli. Húsmentes. (Egy ilyen terápiás tányér is lendíthet az ügyön - Bede Anna vegetáriánus tányérja Hitka Viktória képzőművésztől). Csak kreatívan.

Fehérje- és vitaminhiánytól sem kell tartanod - a B12-es vitamin kivételével minden, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagot tartalmaznak a klímabarát „zöld" ételek. A B12-vitamint könnyű pótolni tabletta formájában is, de ha időnként eszel némi tejterméket, halat (sőt ritkán húst), az bőven kielégíti szervezeted B12-igényét. A klímabarát tányér a legjobb életbiztosítás.

Forrás: MFM.UK/TheGuardian/FNA

Kapcsolódó cikkek

Diétamítosz - nem a mennyiség számít

Étkezésünk ökolábnyoma – felelős fogyasztó a magyar?

Miért éhezel? Ehetnél jót is!

Klímabarát tányér - a legjobb egészségbiztosítás I.

Klímabarát tányér II.

Mennyi a víz egy nagy adag steakben?

Legalább felezd meg!

Étrend és éghajlat

Egyre magasabb az átlaghőmérséklet

Húsmentes világnap