Rekordmeleg volt 2017 márciusa

Felgyorsult a felmelegedés. Márciusban megdőlt egy 140 éves rekord - most először fordult elő, hogy az extrém meleget hozó El Nino hatása nélkül több mint 1 fokkal volt magasabb a havi átlaghőmérséklet a korábbi évek átlagánál. A sarkok jegének zsugorodása is rekordot döntött.

Ez volt a 2. legmelegebb március a mérések kezdete, 1880 óta, mindössze 0,18 Celsius-fokkal lemaradva a tavaly márciusi rekord mögött, és +0,15 Celsius-fokkal megelőzve a 3. helyezett 2015 márciusát.

Az idei március +1,05 Celsius-fokkal meghaladva a globális átlaghőmérsékletet az első olyan hónap volt 2016 áprilisa óta, amikor ismét átlépte az 1 fokos lélektani határt a havi átlaghőmérséklet – pedig ebben már nem jutott szerephez az extra meleget hozó El Nino.

Míg Észak-Amerikában az átlagnál kissé hidegebb volt a március, Európában viszont napi melegrekordokat döntő volt, különösen Franciaországban, Ausztriában, Svájcban, Angliában, de az átlagnál melegebb volt Írországban, és a fin, svéd, dán térségekben.

A déli féltekén Ausztráliában és Új-Zélandon is szokatlanul meleg volt a március, Argentínában pedig egy erős trópusi ciklon okozott rekord mennyiségű csapadékot március utolsó hetében.

Délen az Antarktisz körüli tengeri jég valaha mért legkisebb nyári kiterjedését érte el március 3-án, ezzel megdöntötte az 1979 óta tartó mérések rekordját. Március 7-én pedig a világ másik felén az északi-sarki téli tengeri jég kiterjedése is megdöntötte legkisebb téli maximális kiterjedésének rekordját.

Az északi-sarkköri változások és az olvadó tengeri jég az egész világ éghajlatára hatással lesz egyrészt az északi Golf-áramlat lassulása, másrészt az ún. futóáramlások miatt - ezek a nagy sebességű, vízszintes légáramlási zónák szerepet játszanak a hőmérséklet szabályozásában.

Gyorsul a klíma változása

Nemcsak a hónapok, az évek is egyre melegebbek. A globális éves átlaghőmérséklet is nő – míg 20 éve nem egészen fél fokkal, 2017 elején már közel 1 Celsius-fokkal volt melegebb az év az 1880-as évekhez viszonyítva. Azaz több mint 100 év alatt közel fél fokkal lett melegebb, az utóbbi mindössze 20 évben pedig újabb fél fokkal!

A globális éghajlat változásának üteme egyértelműen túlfogyasztásunk következménye – míg az elmúlt 100 évben négyszeresére nőtt a világ népessége, a termelése és annak hulladéka a hússzorosára. A túltermelés túl sok szénszennyezést juttat a légkörbe – a szén-dioxid-szint már több mint 400 ppm az ipari forradalom előtti 280 ppm-hez képest, és néhány héten belül várhatóan eléri a 410 ppm-et.

Összességében 2017 elején már 1,1 Celsius-fokkal volt melegebb a Föld légkörének átlaghőmérséklete az ipari forradalom 1880-as éveihez viszonyítva – ez pedig már igencsak megközelíti azt a kritikus 1,5-2 Celsius-fokot, amit a párizsi klímaegyezmény értelmében el kellene kerülnünk az e tartományban különösen sérülékennyé váló ún. billenőpontok miatt.

Forrás: NOAA/NASA

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívás

Amit kevesen tudnak a felmelegedésről

Az emberiség legnagyobb dilemmája

Együtt az ifjúságért – fákkal és zöldséges hétfőkkel