Együtt az ifjúságért – fákkal és zöldséges hétfőkkel

Vajon tehet-e valamit az ember a környezet túlterhelése, a globális klímaváltozás ellen? De még mennyire! Különösen, ha összefog a körülötte élőkkel, iskolájával, munkahelyével, településével. 2016 szeptemberében Budaörsön városi lábnyomcsökkentő programba kezdtünk.

Önkéntességre és összefogásra épül a Föld Napja Alapítvány klímaadaptációs fenntarthatósági mintaprojektje, amely a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium önkéntes diákjaival, iskolákkal, pedagógusokkal, szülőkkel, szakmai segítőkkel együtt valósul meg Budaörsön 2016. szeptember 1. és 2017. december 20. között. (A projekt előkészítését az alapítvány áprilisban, a Föld napján kezdte.)

Figyelve a fákra és étrendünkre, a közel 30 000 lakosú városnak a projekt végére jelentősen csökkenhet az ökolábnyoma, ami jelenleg 38-szor nagyobb területe eltartóképességénél. Először is ezért ökológiai lábnyomozásba kezdtünk. Szénlábnyom, vízlábnyom, ökolábnyom... Mindennapi életvitelünk – étrendünk, energiafogyasztásunk, lakhelyünk, munkahelyünk, közlekedésünk, nyaralásunk, a kényelmünket szolgáló gépek, ruhák, használati tárgyak és mindennek hulladéka – nyomot hagy a Földön. Nagy lábon élünk. Túlfogyasztásunk pedig fűti a légkört.

Tapasztalatból tudjuk, hogy nem könnyű változtatni szokásainkon, de nem is lehetetlen. Sokat segít a változtatásban a lábnyomozás, ezért elsőként a diákokkal együtt követtük lépésről lépésre a nyomokat, hogy kiderüljön, ki a tettes növekvő lábunkért. Nyomoztunk a szekrényben, a szobánkban, a lakásban, a tányérunkon, a kosarunkban, megvizsgáljuk a kukát, a lámpákat, a kazánt, a suliban, a városban is körülnézünk... Már van jó néhány gyanúsítottunk!

Ha majd minden tettest számba vettünk, jöhet a túlkapások lefaragása. Sok kicsi sokra megy. És már eddig is sok segítőre leltünk.

I. A szénlábnyomot máris csökkentettük...

...szénmegkötő fákkal és klímabarát zöldséges hétfőkkel, két világmozgalomhoz csatlakozva. Egy nagy lombú fa naponta átlag 6 kg CO2-t köt meg, egy ember egy zöldséges (húsmentes) nappal 4 kg CO2-vel csökkenti szénlábnyomát. A vízlábnyom is kisebb lesz, mert pl. 1 kg csirkehús előállítása 4325 l vizet, míg 1 kg fehérjedús lencséé csak 1250 l vizet emészt fel. Étrendünknek nagy a lábnyoma – 40%-a állati eredetű a KSH szerint, a csak húsból fogyó napi 16 dkg az egészségileg ajánlott (5-7 dkg/fő) közel háromszorosa.

• Eddig kb. 200 fát ültettünk Budaörsön, közterületen úgy 120 csemetét az önkormányzat, 8 fát a helyi Gazdakör, vagy 60 őszibarackfát a helyi Kertbarát Kör, 5 fát pedig a diákok ültettek a gimnázium kertjébe a Föld Napja Alapítvány szervezésében, valamint kialakítottuk az iskolakert és a levendulaültetvény helyét is a tavaszi beültetéshez a helyi településgazdálkodási kft. szakmai támogatásával.

• kezdeményezésünkre a város képviselő-testülete úgy döntött, hogy 2017 januárjától a város minden születendő gyermeknek ajándékoz egy fát, melyet elültethetnek a kertjükben, vagy egy kijelölt közterületre, valamint a város a közterületeket is folyamatosan fásítja.

• 2016. november 1-től pedig már minden hétfőn választható egy zöldséges „C" menü a város valamennyi oktatási intézményében – köszönhetően a közétkeztetést ellátó kft. és a polgármesteri hivatal együttműködő támogatásának.

II. Az önkéntességre épülő projekt...

...célja a fiatalok mozgósítása, a környezeti szemléletformálás, az egymást inspiráló közösségépítés, hogy szinte észrevétlenül legyen a város életének része a fenntarthatóság, a mindennapi környezetvédelem, ami a gyakorlatban elsajátított, praktikus ismeretek átadásával segít előrelátóan alkalmazkodni a változó éghajlathoz és környezethez. Mindez hasznos tudás lesz felmelegedő világunkban.

• az alapítvány a gimnáziumban (kb. 700 fő) többször és többféleképpen bemutatta már a projektet – többek között étrendünk és a klímaváltozás összefüggéseit, és a diákok kérdeztek és kóstoltak is. Ugyanis a helyi iskolák étkeztetését ellátó Julienne Kft. ízletes zöldségkrémekkel, ropogós répákkal, karalábéval és helyi idénygyümölcsökkel készült az alkalomra – délre egy morzsa sem maradt. Ez is mutatja, hogy lehet egyszerűen lassítani a felmelegedést, lehet változtatni étkezési szokásainkon.

• a gimnázium önkéntes diákjai pedig a változás követeként adják tovább az ismereteket a helyi általános iskolásoknak – már 26 önkéntes diák kreativitására támaszkodhatunk, többek között a zöldséges hétfők népszerűsítésében.

• 2016 szeptemberétől minden hónapban tudósít a projekt eseményeiről a helyi Budaörsi Napló, havi ökokvízzel is bevonva a lakosságot és támogatva ezzel a projektet.

• ezt olvasva csatlakozott az idősebb korosztály is – a már említett Kertbarát Kör 60 kis őszibarackfát ültetett ősszel a híres helyi fajta visszatelepítése érdekében. 2017 őszén ugyanennyit ültetünk majd el már a diákokkal közösen magán- és iskolakertekben.

• a város rendezvényszervezői pedig egyrészt helyet adnak a projektnek (filmvetítés, ökojátszóház, zöldséges klímabuli, közös lábnyomozás stb.), másrészt közösen zöldítjük a városi rendezvényeket (repohár, zöldséges menü, no hulladék, hatékony energiák stb.), cserébe fát ültetünk a diákokkal a 2017. évi Föld napján a Post Art kerthelyiségébe.

III. 2017 végéig...

...egyre több helybeli bevonásával folytatjuk együtt a zöld közösségépítést – hogy legyen kisebb lábnyomú, fenntarthatóan klímabarát a település.

• februárban az alapítvány agroökológus önkéntesének és egy helyi segítő szülőnek a szaktudásával, a diákokkal közösen tervezzük meg a gimnázium iskolakertjének beültetését, gondozását. A filmklubban a National Geographic és L. DiCaprio Özönvíz előtt c. filmjét nézzük meg a klímaváltozásról, valamint a NÖDIK tápiószelei magbankjába látogatunk, ahol vetőmagokat is kapunk az iskolakertbe. Márciusban kezdjük az ültetést, palántázást.

• a gimnázium önkéntes diákjaival szervezünk interaktív zöldítő programokat a helyi általános iskolákban, és készülünk az erdők, a víz és a Föld napjának városi figyelemfelhívó flashmobjaira.

• április-májusban két budaörsi általános iskolában folytatjuk az iskolai veteményeskertek kialakítását, faültetést, kertszépítést.

• májusban részt veszünk a 20. Budaörs Fesztiválon önkéntes segítőinkkel, hogy a nagy látogatottságú rendezvényen még több helyi és környéki lakoshoz, szülőhöz, nagyszülőhöz eljusson a program híre.

• júliusban a napközis táborban beszélgetünk a diákokkal arról, hogy mit tehetnek késsel, villával a klímaváltozás lassításáért.

• augusztus végén a budaörsi Városházán nyíló vándorkiállításon mutatjuk be a program eredményeit - a kiállítás az év végéig látható lesz nemcsak az Auchan áruházban, hanem a helyi iskolákban is, hogy még többen ismerjék meg a programot, és hogy még többen aktívan bekapcsolódhassanak a budaörsi klímaprogramba.

• szeptemberben az iskolába tekerés népszerűsítésével bővül a program, 16-22. között versenyeznek tanárok, diákok a csatlakozó iskolákban, hogy hányan váltanak autóról bringára, rollerre vagy gyaloglásra, majd 22-én, az Európai Autómentes Napon a helyi bringás Fillari Team segítségével hagyományteremtő I bike Budaörs városi felvonulással és bringaemeléssel zárjuk a környezet- és egészségbarát közlekedés hetét.

• októbertől decemberig a környezeti jeles napokat követve tematikus napok az iskolákban a klímabarát étrendről, a komposztálásról, a pillepalackokról, a hulladékcsökkentésről és ünnepeink zöldítéséről.

Támogatóink

A helyi közösségre építő, cselekvésre ösztönző programot az Auchan az Ifjúságért Alapítvány és Budaörs város pénzügyi támogatásán kívül eddig a budaörsi Polgármesteri Hivatal több munkatársa, osztálya, az oktatási intézmények közétkeztetését ellátó Julienne Kft., a Budaörsi Napló c. havilap, a helyi településgazdálkodási BTG Nonprofit Kft., a városi rendezvényeket szervező PostArt, az ENSZ FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodája, a Kertbarátok Köre, az Illyés Gimnázium, ált. iskolák, diákok, szülők, pedagógusok és az alapítvány környezetmérnök, agroökológus és egyetemista önkéntesei támogatták.

A beszámolót hamarosan folytatjuk. FNA

A program elnyerte a CIVIL DÍJ 2017 DÖNTŐSE címet.

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Lábnyomok

13 +1 tény a világ élelmezéséről

Fák nélkül nem lesz elég élelem

Mit teszel az idei Föld napján?

Az emberiség legnagyobb dilemmája