Szerda a hüvelyesek világnapja

Már negyedszer hirdették meg a hüvelyesek nemzetközi ünnepét, hogy idén se feledkezzünk meg a babok, borsók, csicserik, lencsék érdemeiről – együnk minden héten valamilyen egészséges és klímabarát hüvelyest. Szervezz szerdára egy fergeteges bulit.

Ha épp nincs otthon semmilyen bab, borsó, csicseri vagy lencse, szerdára még beszerezheted. Ha van otthon, vegyél még többet, és hívj vendégeket. 2019-ben január 16-án, szerdán lesz a hüvelyesek nemzetközi ünnepnapja – a második a 2016. évi hüvelyesek nemzetközi éve után.

Legyen egy jó napod, válassz egy jó receptet, ha kell, kedden este áztasd be hozzá a babot, csicserit, lencsét, és szerda este kezdődhet is a fergeteges hüvelyes parti. Választékban nem lesz hiány, a hüvelyesek sokszínűek, ízletesek, táplálók, olcsók és minden piacon kaphatók.

Török lencseleves, fűszeres bab, sokféle csicserikrém, falafel, azaz csicserifasírt, mediterrán babkrém, tárkonyos lencse, diós lencsekrém, kiadós chilis bab, hüvelyes krémőrület, indiai lencse-dahl vagy sólet... és a sor hosszan folytatható.

Segíts a hüvelyeseknek, hogy érdemeiket elismerve minden héten legalább egyszer kerüljenek a tányérunkra. A hüvelyesek egészséges fehérjeforrások és fenntarthatóbban termeszthetők, mint a húsfélék. Az Okostányéron több a zöldség, gyümölcs és kevesebb a hús.

Tudj meg többet a hüvelyesekről, nemzetközi ünnepnapjukról, és ünnepelj Te is sok hüvelyessel.

Forrás: MFM/FNA

Kapcsolódó cikkek

Mi legyen a tányérunkon?

Csicseri, borsó, bab, lencse, fekete szemű menyecske

Krémőrület - csicserik, babok, borsók, lencsék

Érdemeikért küzdenek a hüvelyesek

13 + 1 tény a világ élelmezéséről

Terítéken a szója - tudta, hogy szinte naponta eszi?

Egy hónapig a vegetáriánusoké a világ

Mit tehetsz még - heti kihívások