Egy hónapig a vegetáriánusoké a világ

Október a vegetáriánusok hónapja, ami nemcsak étkezésünkről szól 1977 óta, hanem étrendünk etikai, humanitárius, környezetvédelmi és egészségügyi hatásáról. Étrendünk már nem magánügy - erre hívja fel a figyelmet október 1-én a vegetáriánus világnap, 2-án pedig a haszonállatok világnapja, meg az élelmezés és a kenyér októberi világnapja is.

 

Októberben hagyományosan a télre töltekezünk. Nap mint nap sokféle vitaminnal, ásványi anyaggal szervezetünket, a kamrát meg sokféle befőttel fölkészítjük a télre – ezért is van október 1-jén a vegetáriánusok világnapja, amely egyben a vegetáriánus hónap első napja, ami november 1-jén vegán világnappal zárul, de októberben van az élelmezés és a kenyér világnapja is.

Legalább öt oka van annak, hogy már 30 éve világnapok népszerűsítik a növényi ételeket. Egyrészt a fogyasztói társadalom túlkínálata miatt jóval több (hazánkban átlag 3-szor több) állati fehérjét eszünk, mint amennyi egészséges lenne, másrészt az állattartásnak nagyobb a környezeti terhe, mint a növényi étrendnek, ráadásul ez utóbbival több embert lehetne jóllakatni, kevesebb lenne az éhező világszerte.

Az állatok jogairól se feledkezzünk meg – a haszonállatok többségét ma már ipari méretű állatgyárakban tartják, szűk helyre beszorítva, túlzsúfolt ketrecekben, zárt barakkban, karámban. Többségük soha nem látja a napot, nincs helye felállni, kinyújtózni, fertőzésektől, sérülésektől szenved – erre hívja fel a figyelmet október 2-án a haszonállatok világnapja 1983 óta.

Próbáljuk ki, nézzünk körül, hogyan lehet olcsóbban jobban élni, és a környezetet is óvni. Élményekkel teli hónap vár ránk, új ízek, színek, felfedezések – zöldségkrémeket keverhetünk, dióból fasírtot, sütőtökből vagy céklából különleges köretet süthetünk, vörös lencséből krémlevest főzhetünk. Ráadásul minden egyes zöldséges nap nemcsak egészségünknek, hanem a környezetnek is jót tesz, szénlábnyomunk napi 4 kg-mal lesz kisebb. Recepteket itt is találsz: www.husmenteshetfo.hu

A Felelős Gasztrohősök pedig összegyűjtötték az októberi szezonális kínálatot - alig fért rá egy képre a sok helyi finomság:

Forrás: FNA/WVD/Felelős Gasztrohős

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz még – heti kihívások

Miért húsmentes a hétfő?

Mennyi a víz egy nagy adag steakben?

Mi legyen a tányérunkon?

Krémőrület - csicserik, babok, borsók, lencsék

13 + 1 tény a világ élelmezéséről

5 trendi étel, ami tönkreteszi a környezetet

Vega törvény Portugáliában

Agyonnyomjuk a vadvilágot