Vesztésre állunk – klímaébresztőt fújnak a fiatalok

Bár még soha nem volt olyan magas a globális károsanyag-kibocsátás, mint 2018-ban - 1,7%-kal nőtt egy év alatt -, még van esélyünk a cselekvésre. A következő 10 évben drasztikusan, évi 7,6%-kal kellene csökkenteni a kibocsátást a 1,5 fokos párizsi cél tartásához, nagyjából 2050-re pedig nettó nullára kellene leszorítani - áll a legújabb ENSZ-jelentésben. Még megtehetjük!

2018-ban 1,7%-kal rekord szintre emelkedett a globális CO2-kibocsátás. Egyre nagyobb a szakadék a párizsi klímaegyezményben kitűzött 1,5-2 Celsius-fokos globális felmelegedés és a vállalt kibocsátási célok között. Még ha az egyes országok be is tartják jelenlegi ígéreteket, akkor is 4 fok körüli lesz a felmelegedés az évszázad végéig – derül ki a legújabb ENSZ-jelentésből. (Az elmúlt évtizedben átlag évi 1,5%-kal nőtt az emisszió, tavaly 1,7%-kal.) Túlfogyasztunk, és ezen kell változtatnunk - évente 7,6%-kal visszavenni 2030-ig globálisan.

A több száz éven át a légkörben maradó szén-dioxid felel a felmelegedést okozó üvegházhatás kétharmadáért – és ez tartós változást okoz, többek között emelve a tengerek vízszintjét, a szélsőséges időjárási jelenségek erejét és gyakoriságát. A légkört melegítő metán és az ózonbontó dinitrogén-oxid légköri koncentrációja is növekszik a jelentés szerint.

A Föld légkörének jelenlegi átlag 1 °C-os felmelegedése az 1990-es évekbeli kibocsátásunk következménye, mai életvitelünk hatása kb. 30 év múlva lesz érezhető, mert a rekordkibocsátás nagy részét még elnyelik az óceánok, és ezzel néhány tizedfokkal lassítják a felmelegedést.

Most érdemes visszafogni - még tartható a cél

Bár 2018-ban a globális károsanyag-kibocsátás éves átlaga elérte a 407,8 ppm-et, ez még nem a kritikus 450 ppm. Épp ezért most érdemes cselekedni, amíg még van esély a 1,5 °C-on tartásra. Tegyen meg mindenki minden lehetségest – egyéni, közösségi, baráti, munkahelyi, települési és döntéshozói szinten egyaránt. A környezet megóvásának elsőbbséget kell élveznie a gazdasági növekedéssel szemben.

Erre buzdítanak a IV. globális klímasztrájkkal a fiatalok is mindenkit, hallgassunk rájuk, kezdjünk aktívan részt venni a klímaharcban, nézzünk utána, hogyan csökkenthetjük könnyen ökolábnyomunkat – még van esélyünk lassítani a változást. Kezd ma, válassz kihívást!

Ahogy a pénteki klímasztrájkokat elindító Greta Thunberg is írja: „Ha cselekedni kezdünk, akkor lesz remény. Ne a reményt keressétek, hanem a cselekvés lehetőségét. Akkor éled majd a remény is."

Forrás: WMO/UNEP/mafelfok.hu

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te - heti kihívások

Pénteken klímasztrájk világszerte

Rekordmelegben rekord jégveszteség Északon

Már 2050-re elérhetjük a 2 fokot?

A forrónál is van forróbb: a következő öt év