Rekordmelegben rekord jégveszteség Északon

Már 415 hónapja kitartóan melegszik a Föld. Rekordmértékkel csökkent az északi- és déli-sarki tengeri jég kiterjedése a 140 év óta legmelegebbnek mért idei júliusban, a szintén rekordmeleg júniust követve! Soha nem volt még ennyi káros anyag a levegőben – tennünk kéne végre!

A növekvő ütemű káros kibocsátás hatásaként 2019 júliusában 0,95 Celsius-fokkal volt melegebb, mint a 20. századi júliusi átlaghőmérséklet, 0,03 fokkal meghaladva a 2016-ban mért eddigi júliusi rekordot. Még soha nem volt ilyen magas a felmelegedést fokozó globális károsanyag-kibocsátás éves átlaga - 407,4 ppm volt 2018-ban a NOAA (amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal) szerint.

Az idei első 7 hónap is dobogós lett - az eddigi 2. legmelegebb volt (párban 2017 azonos időszakával), csak az erős ElNino miatt rekordtartó 2016 előzte meg a mérések kezdete, 1880 óta. Úgy tűnik, 2019 is dobogós lesz a rekordmeleg évek rangsorában. Klímaébresztőt fújnak már világszerte a fiatalok!

A 10 legmelegebb július közül kilencet 2005 óta jegyezték fel, és az öt legmelegebb július az utóbbi öt évben volt. 2019 júliusa a 43. egymás követő július (1976 óta) és a 415. egymást követő hónap (1984 óta), amikor az átlaghőmérséklet meghaladta a globális átlagot. (A NOAA adatai megegyeznek az európai Copernicus Kutatóintézet előző héten közölt júliusi adataival.)

Soha nem volt még ennyi káros anyag a levegőben

Míg az utóbbi évtizedben átlag évi 2 ppm-mel nőtt a szint, 2017 és 2018 között már 2,4 ppm-mel, és ha a szennyezés mértéke ilyen ütemű marad, akkor már 20 éven belül elérjük a 450 ppm-et, átlépve a század végére várt kritikus 2 fokot!) 2018-ban már 407,4 ppm volt a globális károsanyag-kibocsátás éves átlaga.

A légkörbe kerülő üvegházgázok (szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid stb.) még soha nem voltak ilyen magas koncentrációban jelen az atmoszférában – legalábbis 800 ezer évvel ezelőttig nem a jégminták tanúsága szerint. A NOAA-kutatásban 475 tudós vett részt 57 országból, és az eredmények több tízezer mérésből, több ezer független adatbázis vizsgálatával álltak össze. Túlfogyasztunk.

Rekord jégolvadás, emelkedő tengerszint

Idén júliusban 34,17 Celsius-fokkal a tengerfelszíni átlaghőmérséklet is rekordot döntött, és 0,84 fokkal volt melegebb a 20. század átlagánál. Az eddigi 10 legmelegebb havi tengerfelszíni hőmérsékletet 2015 szeptembere óta, azaz az utóbbi 4 évben mérték!

A júliusi hőség hatására egyetlen nap alatt 11 milliárd tonna jég vált vízzé Grönlandon - csak júliusban közel 197 milliárd tonna felszíni jég olvadt az óceánba. (A sokéves nyári napi átlag 4 milliárd tonna!) Az olvadási szezon kezdete, 2019. jún. 1. óta már 240 gigatonnányi jég olvadt el a szigeten.

Az északi-sarki tengeri jég kiterjedése emiatt rekord alacsony volt, 19,8%-kal kisebb, mint a korábbi átlagos júliusi tengeri jégkiterjedés, de az antarktiszi tengeri jég kiterjedése is 4,3%-kal volt kisebb az 1981-2010 közötti átlagnál a legújabb NOAA-jelentés szerint.

A tengerszint már 7. éve folyamatosan emelkediik, és 2018-ban rekordot döntött: a hivatalos mérés kezdete, azaz 26 év óta nem volt ilyen magas a NOAA-kutatás szerint. Az 1993-as átlaghoz képest 81 mm-t növekedett, ami a vihardagályok romboló hatását nagymértékben felerősítette. A globális tengerszint magassága évtizedenként átlag 3,1 cm-t nőtt eddig. A gyorsuló jégolvadás viszont akár 30-90 cm-rel megemelheti a globális tengerszintet a század végéig a kutatók szerint.

„A rendszer változzon, ne a klíma"

- követelik világszerte egyre hangosabban a fiatalok, mert amíg kényelmünket védve nem vagyunk hajlandók változtatni a folytonos gazdasági növekedésre épülő globális társadalmi rendszeren, amely pl. adóztatás helyett támogatja a szennyező iparágakat (fosszilis – kőolaj, gáz, szén – kitermelése, kerozin adómentessége stb.), addig nincs esélyünk a kibocsátás radikális csökkentésére. Túlfogyasztunk.

Természetesen sokat tehetünk egyénileg, különösen a fokozatos alkalmazkodás érdekében, ám a kritikus 2 fok elkerüléséhez globális életmód- és rendszerváltásra lenne szükség a szakemberek szerint is. Tenni kéne végre mindenkinek.

Forrás: FNA/NOAA

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

A forrónál is van forróbb: a következő öt év

Magyarország jobban melegszik és szárad

Rekorddöntő kibocsátás - dől a dominó?

Előttünk az özönvíz - film

Megállíthatatlanul olvad Észak

Dél is olvad, gyorsabban, mint hitték

A vesztünkbe rohanunk – 12 évünk maradt a cselekvésre

Az a kritikus 6 fok – film