Dél is olvad – gyorsabban, mint hitték

Gyorsul a tengerszint emelkedése, mert az antarktiszi jégolvadás sebessége megháromszorozódott az utóbbi 5 évben - a kontinens 3000 milliárd tonna jeget veszített 1992 és 2017 között egy új, átfogó tanulmány szerint.

A Déli-sarkvidék ugyan kevésbé melegszik, mint az északi, ennek ellenére rekordsebességgel olvad az antarktiszi jégtakaró – a háromszorosára gyorsult az utóbbi öt évben, ami a kutatókat is meglepte.

Csekélynek tűnik 3 mm, amennyivel emiatt megemelkedett a tengerek szintje az elmúlt öt évben, de ha semmit nem teszünk a felmelegedés ellen a következő évtizedben, akkor az Antarktisz jó úton van afelé, hogy 25 cm-rel emelje a tengerek szintjét 2070-re, ami meghaladja az összes korábbi előrejelzést – mondta Andrew Sheperd, a Leedsi Egyetem professzora, egy 84 szakemberből álló nemzetközi kutatócsoport tanulmányának vezető szerzője.

Önmagában egy ilyen emelkedés kicsi, de a tengerparti áradások dagály és vihar idején jóval több kárt okozhatnak – tette hozzá.

A jégveszteség a Nyugat-Antarktiszon és az Antarktiszi-félszigeten a legnagyobb, ahol az óceán melegebb vize olvasztja a gleccserek végén lebegő selfjeget, elősegítve, hogy a szárazföldön feltorlódott jég gyorsabban omoljon a tengerbe – áll a Nature-ban közzétett tanulmányban, amely "az antarktiszi jég állapotának eddigi legteljesebb áttekintését" adta.

Egy méterrel emelkedhet a tengerszint

Ha csak a nyugat-antarktiszi teljes jégtakaró olvadna el, az 3,5 méterrel, míg ha a déli kontinens jégmentessé válna, az 58 méterrel járulna hozzá a tengerek szintjének emelkedéséhez.

Egyetlen milliméter globális tengerszint-emelkedés egyenlő 360 milliárd tonna elolvadt jégtakaróval, ehhez képest az Antarktisz jégvesztése korábban csak évi 76 milliárd tonna volt, míg 2012 óta évente 219 milliárd tonnát tesz ki a tanulmány szerint.

Ez aggodalomra ad okot, csak abban bízhatunk, hogy a kormányok megvédik a tengerparti városokat, közösségeket – tette hozzá Sheperd.

A tengerszint-emelkedés veszélyeztet több nagyvárost New Yorktól Sanghajig, veszélyezteti például az alacsonyabban fekvő Hollandiát és számos csendes-óceáni országot.

A tengerek szintje 20 cm-t nőtt az elmúlt évszázadban, amit főként az óceánokban lévő víz természetes térfogat-növekedése okozott, ahogy melegedett, illetve a gleccserek olvadása az Andoktól az Alpokig.

Az ENSZ 2014-es előrejelzése szerint ebben az évszázadban 30-100 cm-es vízszintemelkedés várható, ami az új tanulmány alapján inkább a méteres emelkedést valószínűsíti, ha nem fogjuk vissza jelentősen a légkört melegítő kibocsátást már a következő évtizedben.

Forrás: FNA/Guardian/NASA

Kapcsolódó cikkek

Megállíthatatlanul olvad Észak

A rekord jégolvadás globális veszélyt jelent

Dél jege is olvad a 3. legmelegebb januárban

Ijesztően olvad Észak

Rekorddöntő kibocsátás – dől a dominó?

Kifizetődő lenne 1,5 fokon korlátozni a felmelegedést

Mit tehetsz Te - heti kihívások