Minek a suli, ha nincs jövő?

Mikuláskor nem volt hó Lappföldön, nyáron meg több héten át volt 30 fok Északon – az idei extrém időjárás késztette cselekvésre a 15 éves svéd Gretát. Sztrájkol, hónapok óta nem jár suliba, tüntet a jövőért. Nem adja föl, míg el nem éri célját. Az ENSZ-klímacsúcson is járt, és ma már világszerte sok diák követi példáját – mert a világ vezetői csak beszélnek gyors cselekvés helyett.

Észak kétszer jobban melegszik a világátlagnál. A bőrén érzi a 15 éves svéd Greta Thunberg ezt a radikális változást. Riadalmát csak megerősíti, hogy: „A sarkvidéki levegő hőmérséklete az elmúlt öt évben minden 1900 óta feljegyzett korábbi rekordot megdöntött, és ez a trend különbözik minden eddig rögzített periódusétól" – állítja a 12 ország 81 kutatója által összeállított Arctic Report Card 2018.

"Az Arktisz légkörének, tengerének folytatódó melegedése hatalmas változásokat okoz a környezetben. Új és gyorsan kialakuló veszélyek öltenek formát, ami miatt rendkívül nagy a bizonytalanság a környezeti változások hatását illetően" – figyelmeztet az évről évre kiadott idei NOAA-jelentés.

„A világ vezetői úgy viselkednek, mint a gyerekek"

A svéd diáklány az őszi tanévkezdés helyett két héten át a svéd parlament elé vonult, és azóta is minden pénteken ott van. Egészen addig folytatja, míg Svédország nem csökkenti évi 15%-kal a szén-dioxid-kibocsátását. A hét többi napján sem tétlenkedik, elérte, hogy a sajtó felfigyelt rá, tömegtüntetésen is felszólalt már. Mostanra több mint húszezer diák csatlakozott hozzá világszerte Ausztráliától Belgiumon át egészen Japánig.

Az iskolai sztrájkok gyors terjedése elképesztő élmény volt Greta számára: „Ez is bizonyítja, hogy sosem vagy elég kicsi ahhoz, hogy nagy hatást érj el."

Greta a 24. klímacsúcsra indulva fogalmazta meg, hogy „25 év alatt megszámlálhatatlan ember járt az ENSZ klímakonferenciáin és könyörgött a világ vezetőinek, hogy állítsák meg a káros anyagok kibocsátását, de láthatóan hiába. Ezért én nem fogok könyörögni, hogy törődjenek a jövőnkkel. Ehelyett tudatom velük, hogy a változás ideje eljött, akár tetszik nekik, akár nem." Reméli, a konferencián sikerül mindenkinek a tudtára adni, hogy egzisztenciális veszély fenyeget, és ez a legnagyobb krízis, amivel az emberiség valaha szembenézett.

"A világ vezetői úgy viselkednek, mint a gyerekek, ezért nekünk kell magunkra vállalni a felelősséget, amit nekik kellett volna jóval ezelőtt. Meg kell érteni, hogy az idősebb generáció mit tett velünk, és milyen rendetlenséget okoztak, amivel együtt kell élnünk. Hallatnunk kell a hangunkat." – jelentette ki a fiatal svéd diáklány már Katowicében, az ENSZ-klímacsúcson tartott sajtótájékoztatón. Találkozott António Guterres ENSZ-főtitkárral is.

Más iskolásoknak azt üzeni: „Nem kell sztrájkolnod, ez a te döntésed. De miért kell tanulnunk egy olyan jövőért, ami lehet, hogy el sem jön? Azt hiszem, ez fontosabb, mint az iskola." Talán neki is köszönhető, hogy egyre többfelé és egyre többen vonulnak utcára a fiatalok a klímáért. Most pénteken, a klímacsúcs zárónapján német diákok tüntettek országszerte több nagyvárosban is, hogy felhívják a politikusok figyelmét a halaszthatatlan cselekvésre.

„Miért kell tanulnunk egy olyan jövőért, ami lehet, hogy el sem jön?"

A katowicei 24. klímakonferencián több mint 180 államnak kell egyezségre jutnia egy lehető legegységesebb rendszer megalkotásában, amely alapján minden ország jól nyomon követhető jelentést tehet a 2015. decemberi párizsi egyezményben vállalt klímavédelmi feladatok teljesítéséről.

Az eddigi klímatárgyalások hatását látva nem sok esély van a megegyezésre – az 1992-es első kiotói klímaegyezmény megfogalmazása óta 45%-kal nőtt a világot melegítő káros kibocsátás.

Ennek ellenére az Egyesült Államok Oroszországgal, Szaúd-Arábiával, Kuvaittal együtt Katowicében megtagadta annak a közös állásfoglalásnak az aláírását, amely a fosszilis tüzelőanyagok teljes kivonását szorgalmazza 2050-ig az IPCC 2018. októberi jelentése alapján.

A katowicei klímacsúcs 2018. december 14-én, pénteken ér véget. Az Északi-sarkvidék már riaszt, hogy tenni kéne valamit...

Forrás: The Guardian/NOAA/FNA

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetsz Te – heti kihívások

12 évünk maradt – 405 hónapja töretlenül melegszünk

A vesztünkbe rohanunk – tovább nőtt a kibocsátás

Példa nélküli gyorsasággal melegszünk – IPCC-jelentés 2018

Özönvíz előtt - DiCaprio filmje

Tudod, miért ilyen enyhe az idei nyár?

A rekord jégolvadás globális veszélyt jelez - NOAA 2017