Jacopetti: Atomkísérletek a Bikini-szigeteken

(dokumentumfilm)


A Bikini-atoll (más néven Pikinni-atoll) egy 6 km²-es atoll a Marshall-szigeteken, a Csendes-óceánon. 36 szigetből áll, mely összesen mintegy 594,2 km²-nyi területet ölel fel. A csendes-óceáni kísérleti terület részeként 23 hidrogénbombát és atombombát robbantottak itt fel 1946 és 1958 között. A bombarobbantásokat megelőzően lakott terület volt, az ott élő mintegy 200 ember az áttelepítés előtt leginkább halat, kagylót, banánt és kókuszdiót fogyasztott. Lakosait kitelepítették a Kili-szigetre.

1968-ban az USA lakhatóvá nyilvánította a szigetet, és megkezdték a visszatelepítéseket. Néhány odavalósi megpróbált visszaköltözni Kili-szigetéről, de a túlságosan nagy radioaktivitás miatt meggondolták magukat.

1978-ban, mikor a vizsgálatok a stroncium–90 veszélyes arányát mutatták ki, a szigetet újra kitelepítették. Az őslakosok perbe fogták az Egyesült Államokat, és 100 millió dolláros kártérítést kaptak. A terület újbóli lakhatóvá tétele ennek a többszörösét emészti fel. A bikinit (a fürdőruhát) is erről a szigetről nevezték el. Az atomkísérletek és a szigetlakók történetét mutatja be Jacopetti dokumentumfilmjében.

(Forrás: wikipedia)