Morgan Spurlock: Super Size Me

A Sundance Filmfesztiválon díjnyertes amerikai dokumentumfilm a gyorséttermek világáról, a fogyasztói társadalom világszerte hódító gyorsétkezési kultúrájának következményeiről.
(Színes, szinkrozinált film, 106 perc, 2004)


McDonald's hatás - több mint 100 ország több mint 30 000 éttermében naponta 50-60 millió ember étkezik. Magyarországon is hódítanak a gyorséttermek - a gyorsétkezdék a rohanó élettempó jellegzetes termékei, ahol szinte a semmiért önként sokat fizetünk.

A Super Size Me tényeket közöl, és szembesít a fogyasztói társadalom zabáláskultúrájának következményeivel. A saját magát kísérleti nyúl-mártírként felkínáló rendező-főszereplő szerethető figura, a szándék dicsérendő, és tulajdonképpen a megközelítés is. Morgan Spurlock megközelítésében talán az a leginkább pozitív, hogy nem eleve ócsárolja a McDonald’s kaját. Spurlock éppen azt akarja megmutatni, hogy a szépen becsomagolt, tetszetős és finom termékek csapdába csalják az egyszeri gyorsétterem látogatót, függőséget okoznak, és fokozatosan teszik tönkre a szervezetét. Szóval Spurlock maga is McDonald’s látogatóvá változik egy hónap erejéig és ez talán az egyetlen filmkészítői pozíció, amit jelen esetben a korrektség látszatának megőrzése mellett egy alkotó fölvehet.

A film elsősorban az elhízás, az egészségkárosítás szemszögéből vizsgálja a túlfogyasztást. A film magyar szinkronnal itt megnézhető.