Az élelmiszeripar trükkjei

Ragasztott hús, műsajt, festett garnéla halhúsból, kaviár makrélából, tengeri lazac tőkehalból, növényi fehérjével dúsított marhahús... az élelmiszeripar a fogyasztók megtévesztésével ösztönzi a túlfogyasztást, tevékenységével, a túltermeléssel feleslegesen szennyezi környezetünket, veszélyezteti egészségünket. Nézzük meg a filmet, hogy ezentúl ne dőljünk be ezeknek a trükköknek.
(Színes, magyarul beszélő német dokumentumfilm, 45 perc, 2011)


Ragasztóval, ízfokozókkal, tartósítókkal, vágható vízzel, festéssel, csábító csomagolással és ki tudja, még milyen marketingfogásokkal trükközve hiteti el velünk a korszerű élelmiszeripar, hogy termékük friss, minőségi és kihagyhatatlanul „jó fogás". Ne higgyünk a szemünknek, és mielőtt a kosarunkba tennénk a jó vételnek tűnő gyönyörű sonkát, tengeri lazacot vagy kolbászt, gondosan olvassuk el a termékcímkét.
A dokumentumfilm a trükkök leleplezésével megkönnyíti védekezésünket a vegyi laboratóriumokban kikísérletezett, a valódira tökéletesen hasonlító trükkös élelmiszerek ellen. Kételkedjünk, szánjunk időt az összetevők végigböngészésére. (A termékben mindig abból van a legtöbb, ami az első helyen áll az összetevők listáján, és a legkevesebb abból, ami a legvégén.)
A legjobb, ha kerüljük a félkész- és készételeket, és igyekszünk megbízható árusoktól, helyi, friss árut kínáló boltokban vásárolni.

A filmet magyar szinkronnal itt megnézheted.