Nadja Conners – Leonardo di Caprio: Az utolsó óra

Két évvel a Katrina hurrikán pusztítása után, 2007 augusztusában mutatták be a globális felmelegedés hatásairól szóló amerikai filmet.
(Színes, magyarul beszélő amerikai dokumentumfilm, 92 perc, 2007)


Az ipari forradalom, majd az 1800-as évek második felében megindult elképesztő gazdasági fejlődés alapjaiban változtatta meg az ember és a természet viszonyát. Az emberiség elkezdte nyersanyagforrásnak használni a természetet, kifogyhatatlan bőségszaruként kezelte. A kétszáz évnyi folyamatos ipari fejlődésért azonban súlyos árat kell fizetnünk. A globális felmelegedés következménye megannyi katasztrófa, mely a veszélyre figyelmeztet. Most talán még van esély a változtatásra. Az alkotók feltárják, hogyan jutott el az emberiség arra a pontra, hogy fegyverek nélkül is elpusztítsa önmagát.

„A globális felmelegedés nem csupán az elsőszámú környezetvédelmi kihívás, amivel ma szembe kell néznünk, de egyike a legfontosabb témáknak, ami az egész emberiséget érinti… Mindenkinek ki kell vennie a részét abból, hogy felhívjuk a figyelmet a globális felmelegedésre és a problémákra, hogy bolygónk jövője számára fenntartható környezetet teremtsünk.” – nyilatkozta Leonardo DiCaprio,
Az utolsó óra (The 11th Hour) című dokumentumfilm producere és narrátora.

A globális felmelegedésről szóló alkotás premierjére 2007-ben, a 60. cannes-i filmfesztiválon került sor, közel egy évvel Al Gore hasonló témájú, Kellemetlen igazság című könyvének megjelenése után.

A világ több mint ötven prominens gondolkodója és aktivistája, köztük az egykori szovjet államelnök, Mihail Gorbacsov, valamint Stephen Hawking asztrofizikus, a Nobel-díjas Wangari Maathai és Paul Hawken újságíró is közreműködik a filmben, amely dokumentálja a bolygó ökológiai rendszereire kihívást jelentő égető problémákat. A globális felmelegedés, az erdőirtások, a tömeges fajpusztulás és az óceánok elsavasodása mind sorra kerülnek. Az utolsó óra alapvetése, hogy az emberiség jövője hatalmas veszélyben van, pedig az ember által okozott természeti károk visszafordításához szükséges technológiák 90 százaléka már rendelkezésünkre áll.

A film hivatalos weboldala: http://www.11thhouraction.com

Beszélgetés a Leonardo DiCaprio-val a filmről angol nyelven (6.22 perc)