Trendi lesz a zöldség 2017-ben

2017 egyik vezető táplálkozási trendje lesz a flexitáriánus étrend, mert környezetkímélő és egészséges. Nincs új a nap alatt, ezért kerül idén is több zöldség, gyümölcs és kevesebb hús az ínyencek és Földet védők tányérjára, ezért követik ezt a trendet világszerte egyre többen, sőt már egy város, Bristol is beállt a sorba.

Hívjuk flexitáriánusnak, vagy kiegyensúlyozott, friss alapanyagokból készült, változatos étrendnek, vagy zöldséges hétfőknek, a lényeg nem változik. Ma már világszerte egyre többen tudatosan törekszenek arra, hogy visszavegyenek húsfogyasztásukból, és flexitáriánusként különösen a feldolgozott húskészítmények, felvágottak, virslik, kolbász, tejtermékek helyett váltanak zöldségekre.

Ennek az ésszerűen rugalmas régi-új étrendnek nem véletlenül nő a népszerűsége, többek között olyan közismert személyek körében is, mint Sir Richard Branson, Emma Thompson, Gwyneth Paltrow vagy Jamie Oliver, akik valamennyien támogatják Paul, Mary és Stella McCartney húsmentes hétfő mozgalmát, amelyhez már 44 ország, köztük hazánk is csatlakozott, és ezért vált Európa egyik zöld fővárosa, Bristol flexitáriánus étrendre.

„A húsmentes hétfő a legnagyszerűbb lehetőség arra, hogy a zöldséges ételek hihetetlen változatosságán legyen a hangsúly – az ízek, a színek, az ételek sokfélesége minden képzeletet felülmúl. Jöhetnek a húsmentes hétfők, sőt nálunk a húsmentes szerdák is” – jelentette ki Oliver.

Ízek, színek, ételek sokfélesége

A flexitariánus étrend az egyik legmenőbb trend 2017-ben. Követőinek száma évek óta tartósan emelkedik, mert az sokkal egyszerűbb és rugalmasabb étrend, mint a szigorú bio, vega vagy vegetáriánus táplálkozás, vagy bármilyen divatos diéta.

Flexitáriánusként húst is ehetsz, csak figyelj a mennyiségre és a minőségre. Dönthetsz úgy is, hogy hetente háromszor kihagyod a húsféléket, és csak zöldséges ételeket, gyümölcsöt eszel, ahogy déd- és nagyanyáink tették, akik még maguk termelték élelmüket, és megtapasztalták, mi a „fenntartható”. Dönthetsz úgy is, hogy például csak hétvégenként eszel valamilyen frissen sült húsfélét, vagy csak amikor vendégségbe vagy étterembe mész, és hétközben zöldséges, gyümölcsös ételeken élsz.

Étrended legyen életmódod, lehetőségeid szerint a lehető legváltozatosabb, egyél sokféle helyi idényterményt, frissen a kertből, és vegyél vissza a húsfélékből, mert abból ma már jóval többet eszünk az egészséges mértéknél.

A legjobb bizonyíték erre, hogy a világ hústermelése közel kétszer annyival nőtt, mint a Föld népessége, és ez a túltermelés ma már jobban melegíti a légkört, mint a közlekedés és szállítás együttvéve. Márpedig melegszünk. Nagyon.

Ma már számos tanulmány bizonyítja, hogy az ipari mértékű haszonállat-tartás az egyik legkevésbé környezetbarát élelemtermelés – ezért a kevesebb hús egyaránt jó a Földnek és egészségünknek. Kutatások szerint a kevesebb húsnak ugyanis számos egészségi haszna is van, csökken többek között a cukorbetegség, a szív és érrendszeri betegségek, a rák kockázata, ha kevesebb húskészítményt eszel.

A flexitáriánus a legjobb étrend, amely anélkül óvja a környezetet és egészséged, hogy teljesen és végleg lemondj a sertéssült vagy a töltött káposzta megszokott ízéről.

Forrás: FNA/Independent

Kapcsolódó cikkek

Mi fán terem a fenntartható flexitáriánus?

Mi legyen a tányérunkon?

Kína megfelezi húsfogyasztását

Kevesebb hús, több erdő

13 + 1 tény a világ élelmezéséről

Húsatlasz - nálunk több a marha

Klímabarát tányér I.

Klímabarát tányér II.